Hlavní obsah

Školačka v Kutné Hoře se nakazila žloutenkou, část dětí je v karanténě

Na Základní škole T. G. Masaryka v Kutné Hoře se vyskytla žloutenka. Onemocnělo jedno dítě, dvě třídy jsou kvůli tomu v karanténě. Vedoucí epidemiologického odboru krajské hygienické stanice Zdeněk Šmerhovský uvedl, že hygienici mají situaci pod kontrolou.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Virovou hepatitidou typu A onemocněla podle Kutnohorského deníku jedna žákyně první třídy. "Onemocnělo dítě, které chodí do naší školy. Týká se to jenom jednoho dítěte," potvrdila ředitelka školy. Další podrobnosti nechtěla sdělit.

Ve škole nyní platí zvláštní režim – oddělené záchody, zvláštní místa v jídelně při obědě, omezený pohyb po škole či mytí rukou dezinfekcí.

Hygienici ale klidní možnou paniku. "Byl tam jeden výskyt, máme situaci pod kontrolou. Je to standardní rutinní záležitost," komentoval situaci hygienik Zdeněk Šmerhovský.

Hepatitida typu A je akutní infekční onemocnění, které postihuje játra a jeho průvodním jevem je žloutenka. Kvůli způsobu přenosu je nazývána nemocí špinavých rukou. Projevuje se většinou mezi 15. a 45. dnem od nákazy. Pokud je její průběh mírný, trvá léčba několik týdnů, ve vážnějších případech ale měsíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám