Hlavní obsah

Peake: Kontrolovat financování politických stran musí nezávislý úřad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Místopředsedkyně vlády Karolína Peake (LIDEM) v nedělních Otázkách Václava Moravce opět volala po vzniku nového úřadu, který by mohl kontrolovat financování jednotlivých stran. Diskuzi chce vést také se senátory. Nevěří, že by bylo možné nyní rozšířit pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).

Foto: Petr Horník, Právo

Karolína Peake (LIDEM)

Článek

Předsedkyně Vládního výboru pro koordinaci boje proti korupci Karolína Peake v diskuzním pořadu uvedla, že jediným možným řešením, jak kontrolovat financování politických stran, je na politicích nezávislý úřad.

"NKÚ nemůže vést správní řízení, finanční úřady nesplňují podmínku nezávislosti, jediné řešení je nezávislý úřad. Dohledový úřad do zákonu doděláme v pozměňovacím návrhu,“ konstatovala Peak a doplnila, že je nutná kontrola veřejnosti.

Máme hodně úřadů a úředníků, je mi z toho hanba. Nemyslím, že by bylo třeba další.
Vojtěch Filip (KSČM)

Podobně se vyjádřil také předseda dozorčí rady Lesů ČR a ekonom Miroslav Zámečník, podle kterého je špatné, že na financování politických stran dohlížejí sami poslanci. Nebránil by se také tomu, kdyby NKÚ měl v tomto směru rozšířené pravomoci.

Místopředsedkyni vlády oponoval předseda KSČM Vojtěch Filip, který zásadně nesouhlasí se zřízením nového úřadu. „Máme hodně úřadů a úředníků, je mi z toho hanba. Nemyslím, že by bylo třeba další. Je to odpovědnost kontrolního výboru,“ vysvětlil Filip.

Podle něj by si vláda měla vzít příklad ze severských zemí a hlavně z Dánska, kde je kontrola prováděna stranami. Je to údajně lepší, než vytváření dalšího byrokratického systému.

Karolina Peake také upozornila, že si nemyslí, že dojde k rozšíření pravomoci NKÚ, když už byl jednou návrh zamítnut. Diskutovat je podle ní nutné také se senátory, aby se ukázalo, že jiné varianty, než zřízení příslušného úřadu, jsou slepé. Úřady je možné rušit, ale tento je dle jejího názoru potřeba.

Firmy bez kontroly

V poledním pořadu České televize se hovořilo také o státních firmách, které jsou bez kontroly. Podle prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Miroslava Kaly nefunguje kontrola zřizovatelů nebo dozorčích rad.

Ze slov Miroslava Zámečníka vyplynulo, že je potřeba změn, především ve stanovách firem. Některé dozorčí rady podle něj nemají žádný vliv na vedení podniků. „Lesy ČR je dobře vedení firma, za dva roky vydělala víc, než za předchozích deset let,“ uvedl příklad správného vedení Zámečník.

Předsedkyně strany LIDEM potvrdila, že již pracuje na nové strategii, která by měla být hotova do 30. června. Strategie se má zabývat dosazováním osob do dozorčích rad, odměňováním pracovníků a také řešit zveřejňování smluv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám