Hlavní obsah

Slováci by velvyslankyni Klausovou přijali vřele, tvrdí Vašáryová

Herečka a bývalá slovenská diplomatka Magda Vašáryová soudí, že by Slováci bývalou českou první dámu Livii Klausovou na postu velvyslankyně v Bratislavě vřele přijali. Překážkou by podle ní nebylo, že bývalá první dáma ČR není kariérní diplomatkou. Klausovou by chtěl za velvyslankyni v Bratislavě prezident Miloš Zeman.

Foto: Archiv, Právo

Magda Vášáryová

Článek

Vášáryová připomněla, že Klausová, která je rodačkou ze Slovenska, stále mluví spisovnou slovenštinou. „Když vystoupí před lidmi (na Slovensku) slovensky, bude to přijato dobře,“ poznamenala poslankyně slovenského parlamentu, která počátkem 90. let zastávala post československé velvyslankyně v Rakousku a později stála také v čele slovenské ambasády v Polsku.

Livii Klausovou by si přál na pozici velvyslankyně na Slovensku prezident Miloš Zeman. Proti se ale staví ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Vadí mu, že bývalá první dáma není kariérní diplomatkou. [celá zpráva]

Vašáryová má ale za to, že většina menších zemí nevysílá do zahraničí pouze kariérní diplomaty. Stavět se proti tomu, aby diplomaty byly i osobnosti, je podle slovenské političky „nonsens“. Podle ní je Klausová „intelektuálně zdatná osoba a práci diplomata by se naučila velmi rychle“. Na české ambasádě by prý nadále pracovali i kariérní diplomati, kteří by vykonávali svou každodenní práci.

Slováci by patrně pozorně sledovali vyjádření Klausové k evropským tématům. Bývalý prezident Václav Klaus je totiž známý svou kritikou Evropské unie. „Zajímavé by bylo, zda by Klausová zastávala antievropské názory,“ poznamenala Vášáryová. Slovenská politička připomněla, že Bratislava se řadí k největším zastáncům evropské integrace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám