Hlavní obsah

Hašek obhájil post prvního místopředsedy ČSSD

– Ostrava • Aktualizováno

Prvním místopředsedou ČSSD byl v pátek na sjezdu strany opět zvolen Michal Hašek. Hlas mu dalo 473 delegátů z 582 platných odevzdaných hlasů. Soupeře neměl, Lubomír Zaorálek se kandidatury na tento post vzdal, ovšem zůstává ve hře o post řadového místopředsedy.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Místopředseda ČSSD Michal Hašek (vlevo) s předsedou strany Bohuslavem Sobotkou na volebním sjezdu strany.

Článek

"Pokud bude potřeba, jsem připraven být i zlým mužem sociální demokracie," prohlásil po zvolení Hašek směrem k politickým soupeřům, ale i kritikům z médií. Dodal, že se těší na spolupráci s předsedou Sobotkou.

"Věřím, že z Ostravy pojedeme skutečně jako tým, který dokáže táhnout za jeden provaz," poznamenal Hašek. Podle něj to neznamená, že v ČSSD nebudou názorové rozpory, ty se však mají řešit uvnitř strany, která má být navenek jednotná.

Podle Haška je první místopředseda člověk, který musí "stoprocentně krýt záda svému předsedovi". Jeho spolupráce se Sobotkou se v uplynulých dvou letech osvědčila, řekl v pátek už před volbou.

Delegáti sjezdu ČSSD v Ostravě začali volit prvního místopředsedu strany poté, co 84 procenty hlasů znovuzvolili do čela partaje Bohuslava Sobotku. [celá zpráva]

Hašek: Vládu s KSČM nechci, ale možná to jinak nepůjde

Hašek ve svém kandidátském projevu připustil možnost, že by ČSSD mohla po příštích sněmovních volbách sestavit vládní koalici s KSČM, ačkoliv je odpůrcem tohoto řešení.

Sociální demokracie by podle Haška měla ve volbách dosáhnout takového úspěchu, aby si svébytně mohla vybrat partnery pro koaliční nebo menšinové vládnutí. Jednou z variant podle něj může být koalice s komunisty. "Říkám to zcela zodpovědně, víte, že si myslím, že by nebylo dobré s Komunistickou stranou Čech a Moravy vytvářet vládní koalici," uvedl Hašek. "Nicméně jsem realista," dodal.

Podobně předseda strany Bohuslav Sobotka chce vytvořit buď většinovou koaliční vládu se středovými stranami, nebo menšinovou vládu, která by mohla být založena na dohodě na levici. Prezident Miloš Zeman doporučil ČSSD druhou variantu. [celá zpráva]

Zaorálek se kandidatury vzdal

Zaorálek před sjezdem získal nominaci na prvního místopředsedu v Moravskoslezském kraji. Haška nominovalo mnohem více regionálních organizací ČSSD. "Já respektuji to, že Michal Hašek má 11 nominací z krajů, je předsedou Asociace krajů a já vám doporučuji, abyste ho volili, a tu svou nominaci nepodám," řekl delegátům sjezdu Zaorálek.

Řadový místopředseda sociální demokracie nejprve poděkoval delegátům z Moravskoslezského kraje, kteří mu na konferenci dali nominaci. "Já jsem sem přijel tedy odhodlán svést četné bitvy, nicméně nyní mám dojem, že ty soupeře budeme mít jinde. Já bych dal přednost tomu, abychom ve straně hledali určitou jednotu, a někdy ty bitvy potom kazí tu spolupráci po sjezdu," vysvětlil Zaorálek.

U řadových místopředsedů strany se hraje především o budoucnost Jiřího Dienstbiera, který stejně jako Zaorálek patří ke spojencům Bohuslava Sobotky.

Anketa

Je volba Michala Haška za místopředsedu ČSSD správná?
Ano
43,3 %
Ne, měl by být předsedou.
14,6 %
Ne, neměl by vůbec být v předsednictvu.
42,1 %
Celkem hlasovalo 2116 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám