Hlavní obsah

Nárok na odškodnění budou mít i lidé, kteří působili v báňských oddílech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nárok na jednorázové finanční odškodnění budou mít také lidé, kteří byli za komunismu zařazeni do silničních praporů ženijního vojska či vojenských báňských oddílů. Na svém středečním jednání o tom rozhodla vláda. Dosud měli na peníze nárok jen bývalí příslušníci pomocných technických praporů (PTP).

Foto: Milan Malíček, Právo

Návrh na rozšíření okruhu lidí s nárokem na odškodnění vzneslo ministerstvo vnitra v čele s Janem Kubicem.

Článek

Návrh na rozšíření okruhu lidí, kteří by měli získat odškodnění, vzneslo ministerstvo vnitra. Částečně kvůli rozhodnutí Městského soudu v Praze, jenž loni v září konstatoval, že charakter služby u silničních ženistů či v táborech báňských oddílů je možné srovnávat s nezákonným zbavením svobody. Za nezákonnou vazbu či vězení se přitom odškodnění poskytuje.

Dotyční mají za každý započatý měsíc nucených prací dostat 1800 korun. O příspěvek bude možné žádat do konce letošního roku.

Vnitro eviduje zhruba dva tisíce žádostí o odškodnění od bývalých příslušníků PTP, celkový počet přeživších je podle představitelů Svazu PTP asi dvojnásobný. Náklady na vyplacení finanční satisfakce vnitro odhaduje na 230 miliónů korun.

Pomocné technické prapory byly v letech 1950 až 1954 součástí československé armády, prošly jimi desítky tisíc lidí. Nastupovali do nich lidé, kteří byli tehdejšímu režimu nepohodlní. Vykonávali těžké a často nebezpečné práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám