Hlavní obsah

Koho volí za prezidenta Topolánek, Gott a Klus

Osobnosti veřejného života odpovídají v anketě Práva a Novinek na dotaz, koho upřednostňují v prezidentské volbě. V druhém díle ankety mimo jiné prozradili svůj postoj bývalý předseda vlády Mirek Topolánek nebo zpěváci Karel Gott a Tomáš Klus. Češi poprvé vyberou prezidenta přímo příští týden.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Karel Gott

Článek

Karel Gott, zpěvák

Rozhodně je z čeho vybírat, takže k volbám půjdu. Každý volíme podle toho, co je pro nás podstatné. Prezident příliš vnitrostranickou politiku ovlivňovat nemůže, ale tu zahraniční ano. Rozhodl jsem se proto vybrat toho kandidáta, který má v zahraničí lepší obraz a který může udělat v této otázce více pro náš stát.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Klus

Tomáš Klus, zpěvák

Druhé kolo „mého průzkumu“ se zaostřilo na kandidáty, která za kompatibilní se svým cítěním shledala ona většina. Vyšel z něj pro mě vítězně občan Karel Schwarzenberg. Přeju si jediné, aby zvítězil ten, kdo svým vítězstvím přinese radost většině, poněvadž taková už demokracie, kterou se učím opatrovat, holt je.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Jaroslav Navrátil

Jaroslav Navrátil, trenér daviscupového týmu ČR

K volbám jdu. Myslím si, že oba kandidáti jsou dobří, ale o něco víc se mi zamlouvá pan Zeman.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Petra Janů na on-line chatu

Petra Janů, zpěvačka

Určitě budu volit Karla Schwarzenberga, má mé sympatie, a když se zcela sobecky zamyslím, tak jsem přesvědčená o tom, že mě bude dobře reprezentovat.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Ester Janečková

Ester Janečková, moderátorka

Jednoznačně budu volit Karla Schwarzenberga, stejně jako v prvním kole. Nesmírně si ho vážím, je to osobnost, kterou tato země potřebuje. Navíc to udělám i kvůli zodpovědnosti k mladé generaci. Dojalo mě, že nejstaršího kandidáta volili mladí lidé. I syn to vnímá tak, že jde o poslední šanci, aby naše země fungovala a mladí to nevzdali.

Foto: Petr Horník, Právo

Vloni v dubnu jsme Michala Davida fotografovali s dcerou Klárou, jíž se záhy narodil syn Sebastian. Že to bude kluk, věděl její táta dřív než všichni ostatní díky kartám.

Michal David, zpěvák

Nebudu volit nikoho, neboť jsem až do 27. ledna v Thajsku. Fandil jsem Fischerovi, teď Zemanovi.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý předseda vlády a ODS Mirek Topolánek

Mirek Topolánek, bývalý premiér

Na stránkách vašeho listu jsem před časem predikoval účastníky druhého kola, kdy jsem označil Karla Schwarzenberga a Miloše Zemana jako jediné státníky schopné zvládnout roli prezidenta. Přesto, že se moje predikce vyplnila, nezměnilo to můj názor na přímou volbu prezidenta. Pokládám ji nadále za cizorodý prvek českého ústavního pořádku.

Svůj občanský postoj nikdy nezveřejňuji. Oba kandidáti jsou rovnocenní, představují dva různé politické, ideové i osobnostní světy. Oba nabízejí voličům relevantní alternativu. V podstatě jsem vyhrál, protože oba kandidáty považuji za své přátele. Mám teď strach z jediné věci, aby po kritizované mediokracii a soudcokracii nedošlo k lůzokracii, protože některé mediální a chatové diskuse to naznačují.

Stejně jako respektuji rozhodnutí o přímé volbě, tak budu respektovat zvoleného prezidenta ČR a přál bych si, aby když už si vynutili lidé přímou volbu, aby respekt k příštímu prezidentovi cítili také. Milošovi a Karlovi přeji mnoho zdraví. Vím, že může vyhrát jenom jeden. Přeji mu do funkce prezidenta hodně trpělivosti, odvahy a mnoho zdraví.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Igor Bareš

Igor Bareš, herec a moderátor

Přiznám se, že volit nepůjdu. Oba kandidáti mají takové slabiny, že bych ani jednoho s čistým svědomím zvolit nemohl. V tomto případě zkrátka nemohu jít cestou nejmenšího zla. Obojí je špatně.

Foto: Veronika Šimková, ČTK

Jana Šulcová

Jana Šulcová, herečka

Ve druhém kole bych nejradši nevolila, ale volit půjdu Miloše Zemana, protože ze dvou kandidátů, kteří jsou na výběr, je pro mě přijatelnější. V prvním kole jsem ale volila jiného kandidáta.

Anketa

Koho budete volit v druhém kole prezidentské volby?
Karla Schwarzenberga
50 %
Miloše Zemana
44,1 %
k volbám nepůjdu
4,6 %
rozhodnu se na poslední chvíli
1,3 %
Celkem hlasovalo 156217 čtenářů.

Podporovatelé prezidentských kandidátů

Významné osobnosti vyjádřily podporu prezidentským kandidátům. Podívejte se, kdo koho podporuje: 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám