Hlavní obsah

Jestli Schwarzenberg uspěje, povede Kalousek TOP 09

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi podaří zvítězit ve druhém kole přímé volby prezidenta, opustí stranickou politiku. Vládní TOP 09 minimálně do podzimu povede její první místopředseda a ministr financí Miroslav Kalousek. Teprve na 19. až 20. října je totiž naplánován celostátní sněm, na kterém se rozhodne o případném novém lídrovi strany.

Foto: Petr Horník, Právo

Zakladatelé TOP 09 Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg.

Článek

Zástupci TOP 09 v pondělí řekli, že nepočítají s možností urychlit po případném úspěchu nynějšího předsedy celý systém nominačních konferencí.

Místopředseda strany Jaromír Drábek zdůraznil, že definitivně bude TOP 09 tuto otázku řešit po druhém volebním víkendu, pokud Schwarzenberg uspěje. Podle jeho názoru není důvod urychlit už naplánovaný cyklus jarních regionálních a letních krajských sněmů. "To je proces, který už je spuštěný," uvedl s tím, že by to bylo také technicky složité. Podobný názor má také místopředsedkyně Helena Langšádlová.

Kalouskova pozice je dominantní

Drábek přitom míní, že v případě Schwarzenbergova odchodu ze strany je Kalouskova pozice v TOP 09 velmi silná až dominantní. "Nemohu tušit, kdo se mu bude chtít postavit v souboji, či zda některý region navrhne protikandidáta," řekl. On sám prý o kandidatuře neuvažuje.

Vedení TOP 09 zatím formálně neprobírá ani otázku, koho navrhne premiérovi Petru Nečasovi (ODS) jako případného Schwarzenbergova nástupce do vlády. Uvnitř strany padají jména například nynějšího náměstka ministra zdravotnictví Marka Ženíška, v neformálních rozhovorech zazněla i jména poslanců Václava Kubaty či Bořivoje Šarapatky. V minulosti se spekulovalo také o tom, že nynějšího ministra by mohl vystřídat jeho náměstek Jiří Schneider či zkušený diplomat a bývalý velvyslanec v USA a Rusku Petr Kolář. Ten ale z diplomacie nedávno odešel a začal pracovat pro společnost PPF.

Schwarzenberg v neděli na ČT uvedl, že se do týdne sejde s premiérem Petrem Nečasem, aby projednali nastalou situaci. Prohlásil ale, že se až do druhého kola nechystá rezignovat na post předsedy TOP 09 ani ministra zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám