Hlavní obsah

Dienstbier na závěr kampaně symbolicky škrtl Zemana a Fischera

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentský kandidát ČSSD Jiří Dienstbier během oficiálního zakončení předvolební kampaně v pražském Kaiserštejnském paláci vzal útokem své konkurenty Miloše Zemana a Jana Fischera. Symbolicky přeškrtl jejich fotografie a označil je za symbol mafiánského kapitalismu. Pikantní je, že Zeman v té době v poklidu obědval v sousední restauraci.

Závěrečné setkání Jiřího Dienstbiera s podporovateliVideo: Novinky

 
Článek

„Musíme porazit prezidentské kandidáty, kteří jsou představiteli mafiánského kapitalismu,“ prohlásil Dienstbier a červeně přeškrtl fotografie Zemana nebo třeba lobbisty Miroslava Šloufa. V případě Fischera přeškrtl též i snímek jeho štědrého dárce, ocelářského magnáta Tomáše Chrenka.

Právě do okolí obou kandidátů se pustil. „Není představitelné, aby se prezidentem stal někdo, kdo ve svém okolí má lidi jako Miroslav Šlouf nebo pan Novák,“ prohlásil s odkazem na někdejšího vedoucího úřadu vlády Jana Nováka, který pracuje pro Fischera.

Ve stejný čas, kdy Dienstbier burcoval proti konkurentům, pořádal Zeman o dva vchody dál v restauraci Malostranská beseda setkání s novináři u oběda. Na výpad okamžitě zareagoval. Jeho prezidentský soupeř prý neví, o čem mluví. „Jiří Dienstbier je politické dítě. Jinak by věděl, že mafiánský kapitalismus vznikl začátkem 90. let a já proti němu bojoval, zatímco Jiří Dienstbier tehdy mlčel,“ řekl Zeman.

Za blbou náladu může korupce

Dienstbier v projevu uzavírajícím kampaň také prohlásil, že v zemi panuje blbá nálada. Původcem je podle něj třeba korupce. „Naše země není vůbec v dobrém stavu, dalo by se říci, že zrovna nevzkvétá,“ prohlásil s tím, že tento stav chce změnit. Dienstbier soudí, že předností může být jeho právnická profese.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Dienstbier

Kandidát ČSSD deklaroval, že na Hradě by usiloval o skutečnou rovnost lidí před zákonem, vyslovil se pro vytvoření sociálně spravedlivého státu a otevřený boj s korupcí. „Jsem schopný takovou změnu prosazovat,“ řekl. Pokud by usedl na Hrad, začal by okamžitě řešit kritéria pro obsazení postů ústavních soudců a členů Bankovní rady ČNB.

Po BIS by Dienstbier požadoval, aby vypracovala analýzu, proč se s četnými zjištěními o korupci nic neděje a není vyvozována trestně právní odpovědnost. Hradní uchazeč ČSSD by také odblokoval dodatek k chartě sociálních práv EU.

Uskutečnil by též návštěvu Slovenska a Bruselu. „Abych narovnal vztahy s EU a zeměmi EU,“ vysvětlil. Obdobně se ve středu vyjádřil konkurent Miloš Zeman, který chce jako gesto dobré vůle vyvěsit vlajku EU na Hradě a oplátkou vyjednat finance na velkou investiční akci, výstavbu kanálu Dunaj-Odra-Labe. [celá zpráva]

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka vyjádřil víru, že Dienstbier postoupí do druhého kola. Za důležité označil, aby na Hradě byl v době voleb do Sněmovny, kdy chce jeho strana zvítězit, člověk hodnotově blízký ČSSD. Dienstbier může podle Sobotky nastartovat v ČR potřebnou změnu. „Pokud zvolíme Jiřího Dienstbiera, bude to skutečná demokratická revoluce,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám