Hlavní obsah

Dobrá zpráva pro občany, shodují se politici na verdiktu o prezidentských volbách

Novinky, ČTK, jov, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potvrzení termínu prezidentských voleb uvítali vedle kandidátů i politici napříč politickým spektrem. Podle nich jde především o dobrou zprávu pro občany, kteří si budou moci vybrat hlavu státu a nebudou muset přihlížet tahanicím, jež by mohly otřást jejich důvěrou v parlamentní demokracii.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) s premiérem Petrem Nečasem (ODS)

Článek

"Rozhodnutí Ústavního soudu beru na vědomí a oceňuji, že soudci rozhodli v tak krátkém termínu," uvedl premiér Petr Nečas. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (oba ODS) uvítal, že přímá volba prezidenta republiky se může konat v řádném termínu.

"Vítám rozhodnutí ústavních soudců, které ukončilo nejrůznější spekulace a umožní uskutečnit přímou volbu prezidenta republiky v původním termínu. Je to dobrá zpráva pro všechny občany, kteří tak budou mít možnost už příští pátek a sobotu rozhodnout o tom, který z devíti kandidátů postoupí do druhého kola volby," uvedl v reakci předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

V podobném duchu se vyslovila i místopředsedkyně vládní LIDEM Dagmar Navrátilová. "Považuji za zásadní, že se historicky první přímá volba uskuteční v plánovaném termínu. Opačná situace by ještě více otřásla důvěrou občanů v politickou reprezentaci i samotnou parlamentní demokracii," vyslovila své obavy.

Reklama

Související témata:

Související články

Ústavní soud volbu prezidenta neodložil

Ústavní soudci v pátek rozhodli, že neodloží přímou volbu prezidenta. Nevyhověli návrhu neúspěšného kandidáta Tomia Okamury, který chtěl předběžným opatřením...

Výběr článků

Načítám