Hlavní obsah

Slučování ministerstev povede jen ke stěhování cedulek, tvrdí ČSSD

• Aktualizováno

Sociální demokraté jsou přesvědčeni, že současné návrhy na slučování ministerstev nepřinesou reálné úspory a větší efektivitu vládnutí. Řekl to místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Mezi návrhy, které vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) nedávno předložila ekonomickým ministrům, bylo například sloučení resortů zdravotnictví a práce nebo ministerstva dopravy a průmyslu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

Článek

"Tak, jak se to v současné době děje, tak já se obávám, že je to spíše stěhování cedulek z jedné budovy na druhou, a ten smysl je hlavně, aby se vyhovělo personálním rošádám a vytváření vlivu určité strany na určitý resort," uvedl Zaorálek. Dvě špatně fungující ministerstva se nestanou efektivnějšími, když se sloučí, řekl dále.

Podle Zaorálka je ČSSD připravena k seriózní debatě o tom, jaké části ministerstev jsou neefektivní, nebo dokonce zbytné. Musel by však prý vzniknout odborný tým, který by se činností ministerstev fundovaně zabýval.

Peake v listopadu ekonomickým ministrům vedle slučování ministerstev navrhla také postupné ukončení činnosti ministerstva pro místní rozvoj. Vyjádřila přesvědčení, že vláda bude souhlasit s jedním, nebo dvěma z těchto návrhů pro rok 2014. Projednat je ministři mají na jednom z prosincových zasedání.

ČSSD chce jednat o sKartě

Sociální demokraté rovněž na úterní tiskové konferenci před zahájením prosincové schůze Sněmovny uvedli, že budou požadovat, aby se poslanci v úterý projednali i problém se sociálními kartami.

Strana již dříve uvedla, že sKarty napadne u Ústavního soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám