Hlavní obsah

Kalousek: Nevládní organizace zneužily 17. listopad

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v Otázkách Václava Moravce na ČT1 uvedl, že protesty proti vládě bere jako legitimní, ale některé nevládní organizace podle něj 17. listopad zneužily. Volání po změně systému právě o 17. listopadu považuje za nestoudné.

Foto: Milan Malíček, Právo

Majitelka firmy Ryor Eva Štěpánková, ekonom Jan Švejnar a ministr financí Miroslav Kalousek (zleva) se vítají s moderátorem pořadu Václavem Moravcem.

Článek

"Beru za legitimní, když někdo protestuje proti vládě, proti úsporám, ale co pokládám za nepřiměřené, je říkat, že takto demokracie nevypadá," uvedl Kalousek. Některé nevládní organizace podle něj tímto 17. listopad zneužily.

Vláda podle něj "nebude dělat socialistický program". Volání po změně systému po všech zkušenostech s totalitními režimy považuje za nestoudné. Pozastavil se také nad požadavkem občanských iniciativ, že chtějí jinou demokracii. Dotázal se, zda si přejí "komunistický demokratický centralismus".

Švejnar očekává prorůstové kroky

Ekonom Jan Švejnar řekl, že Česko je v krizi, společnost si podle něj musí uvědomit, kam půjde. "Vidíme v sousedních zemích, že ta ekonomická situace by mohla být lepší, máme poměrně vleklou recesi a nezaměstnanost."

Od vlády Švejnar očekává prorůstová opatření. Ta prý uklidní finanční trhy.

"Varujeme, že musíme očekávat i možnost, že z recese nevyjdeme tak rychle, vláda by měla uvažovat o krocích, které by ekonomiku z recese dostaly. Export pomáhá, ale bude čím dál slabší, musí to být vláda, kdo dočasně poptávku nahradí. Musí to být opatření věrohodná, projekty dobře udělané - projekty týkající se infrastruktury, vědy, vzdělávání," radí Švejnar.

"Tato vláda nebude šetřit na vědě a výzkumu," potvrdil Kalousek. Ani na dopravě se už podle něj šetřit nemá. Ministr financí také trvá na tom, že historie ukáže, že jeho vláda byla relativně úspěšná.

Diskuse mezi Karolínou Peake (LIDEM) a předsedou vlády Petrem Nečasem (ODS) o obsazení postu ministra dopravy, které od minulého týdne ohrožují vládní koalici, pokládá za nešťastné.

EU = sbírka nesmyslů

Podnikatelka Eva Štěpánková řekla, že v Česku je potřeba prosadit vymahatelnost práva. "Neplatič se vám směje do očí. Nikdo ho nenutí, je v pohodě," řekla. Zároveň je podle ní potřeba zkrotit byrokracii EU.

"Nechci přijímat další lidi, kteří by se věnovali vyřizování těch požadavků... to je sbírka nesmyslů!" řekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám