Hlavní obsah

Peake: LIDEM jsou kvůli Nečasovi připraveni odejít z vlády

• Aktualizováno

Předsedkyně LIDEM Karolína Peake v pátek reagovala na to, že premiér Petr Nečas (ODS) odmítl jmenovat jejího kandidáta Roberta Vacka na post ministra dopravy. Ve svém prohlášení, které mají Novinky k dispozici, uvedla, že LIDEM jsou kvůli Nečasovi připraveni odejít z vlády.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vicepremiérka a předsedkyně LIDEM Karolína Peake

Článek

"Robert Vacek má prověrku na přísně tajné. Pokud není nebezpečím pro stát, nechápu, čím je nebezpečný premiérovi. Na MD nastoupil 1. 9. 2010, přivedl ho Radek Šmerda," uvedla Peake.

"Z ministerstva odešel na sekci boje s korupcí jako můj náměstek. Nikdy nepracoval pro ABL ani pro jinou bezpečnostní službu. Pokud pan premiér říká, že "kvůli jednomu jménu nepadne vláda", pak já říkám, že kvůli jednomu jménu klidně LIDEM odejdou z vlády. To jméno je Petr Nečas. Nejde o Vacka, jde o princip a dodržování dohod," dodala vicepremiérka.

Peake: Nejsme pro ně rovnoprávní partneři

Peake v České televizi uvedla, že se premiér chová k její straně jako k "nerovnoprávnému partnerovi". V resortu navíc podle vicepremiérky existuje "mnoho tlaků a mnoho zájmů".

Nečas ve čtvrtek oznámil, že odmítl Vacka jmenovat ministrem dopravy za Pavla Dobeše, který se rozhodl k 3. prosinci odejít z vlády.

V pátek premiér osvětlil, že dostal k Vackovi "jednoznačně negativní" reference a připomněl, že za personální obsazení kabinetu odpovídá on. Podvolit se jakémukoliv diktátu ze strany vicepremiérky Peake a LIDEM Nečas nehodlá. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám