Hlavní obsah

Exprezident NKÚ Dohnal byl potřetí zproštěn obžaloby v kauze drahých bytů

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal byl v pondělí již potřetí zproštěn obžaloby za porušování povinnosti při správě cizího majetku. Případ se týká pronájmu služebních bytů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý šéf NKÚ František Dohnal

Článek

Soud dal za pravdu argumentů Dohnalových obhájců, že ve srovnání s nejvyššími ústavními činiteli, jimž je dán ze zákona prezident NKÚ naroveň, nebyly jeho výlohy na bydlení nijak mimořádné. Šéf státních kontrolorů totiž patří do skupiny sedmi nejvyšších činitelů po boku premiéra, šéfů obou parlamentních komor a předsedů tří nejdůležitějších soudů, ústavního, nejvyššího a nejvyššího správního.

Státní zástupce se proti verdiktu přesto opět na místě odvolal a případem se tak bude počtvrté zabývat odvolací městský soud. Ten může například nařídit změnu senátu prvoinstančního soudu, pokud se tento neřídil jeho závazným názorem.

„Samozřejmě se jím neřídil,“ komentoval dnešní rozhodnutí žalobce Pavel Polák.

Dohnal se dnešního hlavního líčení osobně nezúčastnil, podle obhájců je hospitalizován v nemocnici.

Kauza se stále vrací na začátek

Obvodní soud pro Prahu 7 Dohnala už v minulosti dvakrát zprostil obžaloby, Městský soud v Praze však osvobozující rozsudky pokaždé zrušil. Bývalý šéf NKÚ byl mezitím také odsouzen k podmínečnému trestu za to, že odmítl poslancům kontrolního výboru Sněmovny vydat podklady pro audit hospodaření úřadu.

Dohnal v letech 2006 až 2009 využíval postupně dva služební byty na pražských Vinohradech. V prvním činilo nájemné 67 tisíc korun měsíčně, ve druhém, který vznikl spojením dvou bytů o celkové rozloze 219 metrů čtverečních, platil úřad nájemné skoro 76 tisíc korun měsíčně. Škodu pro státní rozpočet vyčíslila státní zástupkyně na 1,1 miliónu korun.

Za porušování povinností při správě cizího majetku hrozí až pět let vězení, začátkem listopadu mu však žalobci navrhli už pouze rozšířit podmínku z předchozího odsouzení o peněžitý trest.

Škoda nevznikla, tvrdí obhájci

Dohnalovi obhájci Václav Vlk a Jan Lžičař od začátku argumentují tím, že státu žádná škoda nevznikla a jakékoli jiné varianty financování bydlení jejich klienta by byly dražší. Ať už by šlo o nákup nemovitosti nebo platbu jeho dojíždění z Jihlavy do hlavního města.

Podle Vlka je celý soudní proces jen vyhazováním veřejných peněz. Práva na odvolání se za svého klienta vzdal. Samotný Dohnal hovoří o zákulisních hrách a politickém tlaku na svou osobu.

Reklama

Související články

Šéf NKÚ Dohnal dostal u soudu podmínku

Šéf nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal dostal v pondělí u Obvodního soudu pro Prahu 7 zatím nepravomocný trest osmi měsíců vězení podmíněný...

Výběr článků

Načítám