Hlavní obsah

Odvolací senát by měl požádat poslance o Pekárkovo vydání, míní žalobce Jirát

Praha
Aktualizováno

Nepravomocně odsouzenému Romanu Pekárkovi, který byl ve středu jmenován poslancem, může pomoci poslanecká imunita. Středočeský státní zástupce Petr Jirát, který při procesu s Pekárkem u prvoinstančního senátu zastupoval obžalobu, Právu řekl, že další postup je nyní na odvolacím soudu.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Roman Pekárek

Článek

„Vím, že ta věc je u Vrchního soudu v Praze s odvoláním pana Pekárka i odvoláním mým, v neprospěch pana Pekárka, protože se dožaduji ještě uložení peněžitého trestu, který jsem u (prvoinstančního) soudu navrhoval, a který mu uložen nebyl,“ uvedl Jirát.

Pokud odvolací senát ještě nerozhodl, měl by podle jeho názoru zastavit odvolací řízení a požádat Sněmovnu o Pekárkovo vydání. „On se stal poslancem, v tom okamžiku se na něho vztahuje poslanecká imunita, a další trestní řízení ve fázi soudního řízení se může podle mého vést jedině na základě vydání Sněmovnou,“ míní Jirát.

Foto: Petr Horník, Právo

Nově jmenovaní poslanci Roman Pekárek, Pavel Bohatec a Miroslav Bernášek vložili poslanecký slib do rukou předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové.

Stejného názoru je i odborník na ústavu Václav Pavlíček. Jak řekl Novinkám, Sněmovna by měla napřed rozhodnout o tom, zda pokračovat v trestním řízení v jeho případě. "Bez souhlasu Sněmovny by neměl být souzený," řekl Pavlíček. Připomněl, že již v minulosti se stalo několik případů, kdy byl odsouzený člověk zvolen a po volbách využil poslanecké imunity.

Odvolací zasedání bude v prosinci

Že vrchní soud ještě nerozhodl, potvrdil Právu jeho mluvčí Jan Fořt. Nebylo k tomu ovšem daleko. „Odvolací veřejné zasedání je nařízeno na 18. prosince,“ sdělil Fořt.

Soud podle něho nyní počká na oficiální informaci o tom, že se stal Pekárek poslancem. Až poté se dotáže jeho kolegů ve Sněmovně, zda budou, nebo nebudou souhlasit s jeho dalším trestním stíháním.

Pekárkův případ
Pekárek byl v květnu odsouzen za korupci. Coby místostarosta Kolína měl podnikateli Petru Ličkovi umožnit výrazně levnější nákup pozemků, než byla jejich hodnota. Soud Pekárka poslal na šest let do vězení se zvýšeným dozorem, Ličkovi uložil soud roční trest vězení, oba tresty jsou nepodmíněné. Odsouzení se odvolali k Vrchnímu soudu v Praze.

Samotný fakt, že se Pekárek stal poslancem, nechtěl státní zástupce Jirát komentovat.

V minulých měsících byla několikrát připomenuta jeho věta, která zazněla právě při procesu s Pekárkem: "Korupce je rakovinou tohoto státu, která mu ubírá obrovské finanční prostředky, a je potřeba proti tomu bojovat." „Za tím si stojím,“ říká dnes Jirát, který dozoruje mimo jiné i kauzu někdejšího hejtmana a poslance Davida Ratha.

Jednání bylo opakovaně odloženo

Není bez zajímavosti, že odvolací jednání s Pekárkem mělo podle elektronického justičního systému původně proběhnout již v úterý a posléze 20. listopadu. Bylo však nadvakrát odvoláno. Fořt potvrdil, že se termín několikrát měnil kvůli tomu, že se omluvil některý z advokátů.

Ústavní právník Jan Kysela Právu řekl, že pokud by byl Pekárek pravomocně odsouzen ještě do dnešního dne, nešlo by o něco, co by mu zabránilo stát se poslancem. Na druhou stranu by již ovšem nebyl pod ochranou poslanecké imunity.

„Já myslím, že ústavní konstrukce je vázána na trestní stíhání. Ve chvíli, kdy trestní stíhání skončí tím, že byl někdo pravomocně odsouzen, tak pak už se nejedná o trestní stíhání, tudíž k tomu není třeba souhlasu Poslanecké sněmovny nebo Senátu, už je zkrátka mimo dosah ochrany té komory,“ míní Kysela.

Koalice doufá, že Pekárek odejde sám

Pekárek se mandátu vzdát nehodlá. Možná jej k tomu však přimějí kolegové. Za dlouhodobě neudržitelnou označil stávající situaci i premiér a předseda ODS Petr Nečas, neboť Pekárkova přítomnost ve Sněmovně vládu poškozuje. Podobný názor mají i zástupci TOP 09 a LIDEM. O skandálu hovoří představitelé ČSSD. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám