Hlavní obsah

Vládní koalice hokynaří a bere si lidi za rukojmí, bouří ČSSD a KSČM

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opoziční sociální demokraté a komunisté požadují, aby se o daňovém balíčku, který ohrožuje existenci vlády, rozhodlo ve Sněmovně co nejdříve. Odklad až na dobu po kongresu ODS, který se koná první listopadový víkend, nadále odmítají. Hádky ve vládní koalici levice označuje za hokynaření.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Schůze Poslanecké sněmovny bude poznamenána chaosem, který panuje ve vládní koalici,“ uvedl šéf ČSSD Bohuslav Sobotka na úterní tiskové konferenci. „Zásadně jsme proti tomu, aby 10 miliónů obyvatel ČR sloužilo jako rukojmí vládní koalice, která se není schopna dohodnout,“ poznamenal na konto půtek mezi rebely ODS a vedením jejich strany o daňový balíček.

ČSSD požaduje, aby se o všech sporných návrzích hlasovalo co nejdříve a vyjasnilo se tak, zda bude kabinet dál pokračovat, nebo skončí. Do vlády se pustili i komunisté. „Je evidentní, že není schopna tento stát řídit, ale je ochotna setrvat ve svých pozicích do chvíle, kdy přivede stát do chaosu,“ řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Půtky ve vládní koalici přitom označil za hokynaření.

„Poslanci KSČM neudělají nic, co by byť jen o minutu prodloužilo vládě život,“ vzkázal pak šéf komunistických zákonodárců Pavel Kováčik. Nejčistším řešením jsou podle něj předčasné volby, které ostatně požaduje i ČSSD. Levicová opozice kritizovala i tahanice kolem státního rozpočtu na příští rok.

Foto: Archiv, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Sobotkovi vadí, že ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s návrhem na vrácení rozpočtu vládě k přepracování přišel sám. Podle lídra sociální demokracie by se k tak závažnému rozhodnutí měl vyjádřit premiér Petr Nečas (ODS). První místopředseda ČSSD Michal Hašek varoval, že v důsledku visí nad kraji, městy a obcemi hrozba rozpočtového provizória, které by znemožnilo například čerpání peněz z evropských fondů.

ČSSD nadále vládní koalici nabízí dohodu, v rámci které by výměnou za předčasné volby tolerovala schválení státního rozpočtu na příští rok. Sobotka zároveň přislíbil, že jeho strana nebude ve Sněmovně zdržovat projednávání rozpočtu.

Výběr článků

Načítám