Hlavní obsah

Bárta uspěl, na půdě Sněmovny ho při nabízení peněz ochránila imunita

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší soud vyhověl Vítu Bártovi (VV), když rozhodl, že někdejší ministr dopravy nemůže být souzen za to, že nabídl poslancům Věcí veřejných bezúročné půjčky. Peníze totiž nabídl na půdě Sněmovny, kde jej chrání poslanecká imunita. Bárta je dál souzen za faktické předání obálek s penězi Kristýně Kočí a Jaroslavu Škárkovi.

Foto: Petr Horník, Právo

Vít Bárta naslouchá vynesení rozsudku.

Článek

Bárta se obrátil na Nejvyšší soud (NS) s tím, aby byl vyňat z pravomoci orgánů činných v trestním řízení, a soud mu částečně vyhověl. Obvodní soud pro Prahu 5, který Bártu potrestal podmínkou za uplácení, totiž do odůvodnění svého verdiktu zahrnul i část, která nebyla součástí obžaloby, a sice situaci, kdy měl Bárta na jednání poslaneckého klubu nabízet poslancům výhodné finanční půjčky či jinou formu pomoci.

„Právě tuto část NS vyjmul z pravomoci orgánů činných v trestním řízení, protože podle Ústavy se na jednání poslance v rámci orgánů Poslanecké sněmovny vztahuje ochrana. Další část skutku, která se již neodehrála na půdě poslaneckého klubu, ale ve veřejných prostorách, pak zůstává nedotčena pro projednání Městskému soudu v Praze v rámci podaného odvolání a tato část se nevyjímá z pravomoci orgánů činných v trestním řízení,“ prohlásil mluvčí soudu Petr Knötig.

Bártův obhájce Oldřich Chudoba Právu řekl, že je s verdiktem spokojen, protože Nejvyšší soud vyhověl jejich námitce zcela. Napadali totiž právě tu část rozhodnutí obvodního soudu, která se týkala toho, co se odehrálo ve Sněmovně.

Předání obálek bude dál řešit soud

Na klíčové skutky, kdy měl Bárta podplácet Jaroslava Škárku a Kristýnu Kočí, se tak imunita nevztahuje.

Uplácení mimo prostory Poslanecké sněmovny, ke kterému mělo dojít v pražské restauraci Austria a v Bártově bytě, tak může nyní posoudit Městský soud v odvolacím řízení.

„Bude tak na Městském soudu v Praze, aby posoudil zbylou část jednání obviněného. Dospěje-li k tomu, že tato zbylá část sama o sobě naplňuje skutkovou podstatu trestného činu podplacení, vypustí z popisu skutkových okolností tu část jednání, pro kterou je trestní stíhání obviněného nepřípustné a rozhodne ve věci,“ dodal Knötig.

Spolu s Bártou potrestal soud také nezařazeného poslance a někdejšího člena Věcí veřejných Škárku. Bárta podle obžaloby dal Kočí a Škárkovi 500 tisíc a 170 tisíc korun za to, aby k němu byli loajální a prosazovali jeho zájmy ve straně. Škárka údajně úplatek převzal a část peněz také použil. Podle soudu navíc peníze vylákal od Bárty pod falešnou záminkou. Chtěl prý tehdejšího předsedu poslaneckého klubu VV diskreditovat. Bárta vinu popíral. Tvrdil, že v případě Škárky a Kočí šlo o přátelské půjčky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám