Hlavní obsah

Bárta našel v odsouzení skulinu, u Nejvyššího soudu argumentuje imunitou

Aktualizováno

Poslanec Vít Bárta (VV) se nehodlá smířit s tím, že jej soud na jaře odsoudil k podmíněnému trestu za uplácení. Se stížností se proto obrátil na Nejvyšší soud. Tvrdí, že soud ho odsoudil za skutek, který se měl stát na půdě Poslanecké sněmovny, což podle něj nejde, protože se na takové jednání vztahuje poslanecká imunita. Uvedla to Česká televize.

Foto: Petr Horník, Právo

Vít Bárta v soudní síni.

Článek

Bárta se proti rozsudku odvolal, jeho advokáti nyní přišli s tím, že existuje rozpor mezi skutkem, za nějž byl poslanec vydán Sněmovnou a tím, zač byl následně odsouzen.

"Podal jsem návrh na vynětí z pravomoci orgánů činných v trestním řízení, a to jako reakci na rozsudek Obvodního soudu v Praze 5, který mne odsoudil v rozporu s podanou obžalobou za jednání, kterého jsem se měl dopustit, jako poslanec na půdě Poslanecké sněmovny parlamentu ČR," citovala poslance Česká televize.

Vzhledem k tomu, že se skutek měl stát na půdě Sněmovny, nemůže za něj být poslanec stíhán. Ústava totiž říká, že za úkony na půdě Sněmovny nemohou být poslanci stíháni.

Emotivní vystoupení Víta Bárty před soudemVideo: Novinky

V procesu byl spolu s Bártou odsouzen i poslanec Jaroslav Škárka. Ten byl odsouzen k nepodmíněnému tříletému trestu a zákazu výkonu poslaneckého mandátu. Oba se odvolali a čekají na další kolo procesu.

Neformální lídr VV a někdejší ministr dopravy Bárta se měl podle verdiktu, který vynesl soudce Jan Šott, na konci března 2011 pokusit podplatit své bývalé stranické kolegy poskytnutím bezúročných půjček. Podle obžaloby si penězi kupoval loajalitu svých někdejších stranických kolegů Kristýny Kočí a zmiňovaného Škárky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám