Hlavní obsah

Klaus vnáší do koalice zmatky, Nečase už zřejmě odepsal

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi politiky se už zase vznáší přízrak předčasných voleb nebo aspoň výměny premiéra. Zmatky, které do vládní koalice zasel prezident Václav Klaus sérií vetovaných zákonů a dalších šťouchanců, zvyšují nejistotu a ve vzduchu visí otázka: proč to Klaus dělá?

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus s premiérem Petrem Nečasem (ODS)

Článek

„Jestli to něčemu pomůže, někomu pomůže a jestli to pomůže dovnitř ODS, já nemohu říci,“ řekl Klaus v úterý v České televizi v reakci na Nečasovy výroky na prezidentské veto penzijní reformy.[celá zpráva]

Možná právě tahle slova svědčí o tom, oč Klausovi jde: prezident se za pomoci šestice rebelů ODS chce zbavit hlavně premiéra Nečase. Nejlépe by se to podařilo jeho oslabením v říjnových volbách a následně porážkou na stranickém kongresu. „Sázejí na to, že by prezident mohl pověřit třeba Martina Kubu,“ řekl Právu svou domněnku jeden z vysoce postavených členů ODS.

Kuba sice nedávno odmítl, že by šel Nečasovi po krku, a ani prý nebude proti němu kandidovat za nějaké dva měsíce na kongresu ODS, chce být „jen“ prvním místopředsedou. Později ale připustil, že pokud by Nečas nebyl zvolen, šel by do toho.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu Martin Kuba (ODS)

Nečas i první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek shodně tvrdí, že nejen v případě zamítnutí daňového balíčku, se kterým vláda spojila důvěru, ale i v případě nepřehlasování prezidentova veta druhého pilíře důchodové reformy skutečně nemá koaliční vláda smysl.

„Vláda by zcela jistě skončila. Koalice vznikají za účelem dosažení většiny ve Sněmovně. Koaliční menšinová vláda je protimluv, něco takového nemůže existovat,“ řekl v úterý Právu Kalousek.

Podobně mluví Nečas. „Opravdu nemá význam, aby vláda pokračovala, aby nějakým způsobem přežívala nebo byla na pomyslném politickém ARO uměle vyživována, uměle držena u života,“ prohlásil v úterý.

Problém s přehlasováním prezidentova veta týkajícího se důchodového systému bude ODS podle Nečase řešit na jednání poslaneckého klubu. Odmítá mluvit o rebelech, podle něj existuje pouze pracovní skupina. „Nemám se setkat s nikým, není žádné separátní jednání. Nevím, kde se tyto informace berou,“ prohlásil. „Pokud se nedohodneme, bude to mít své konsekvence,“ pohrozil premiér.

Pokud si myslí, že tady shodí vládu, upečou jinou a pojedou dál, pak se mýlí. Klidně se dohodneme se soc. dem. a komunisty na předčasných volbách.
blízký spolupracovník Nečase

Rebelům navíc vzkázal, že důchodová reforma odpovídá programu ODS. „Schválená podoba důchodové reformy přesně odpovídá volebnímu programu ODS,“ řekl s tím, že každý z 51 členů klubu občanských demokratů byl za tento program zvolen.

Koalice dál zřejmě nepojede

Jenže podle Nečasových stoupenců a politiků Schwarzenbergovy strany má takové řešení háček. Zatímco Klaus s rebely může sázet na to, že po demisi Nečasovy vlády by prezident výkonem premiérské funkce pověřil někoho jiného a koalice by jela dál, většina klubu ODS i TOP 09 takové řešení v tuto chvíli odmítá.

Jasný vzkaz v úterý znovu vyslal i premiér. Pokud někdo sází na to, že shodí jeho vládu a pak se na Hradě sestaví nějaká nástupkyně, to raději předčasné volby.

„Z tohoto ohledu by skutečně podle mého hlubokého přesvědčení jediným poctivým řešením byl nový mandát vzešlý z nových voleb,“ zopakoval Nečas. „Pokud si myslí, že tady shodí vládu, upečou jinou a pojedou dál, pak se mýlí. Klidně se dohodneme se soc. dem. a komunisty na předčasných volbách,“ potvrdil Právu Nečasovu taktiku jeden z jeho blízkých spolupracovníků.

Soc. dem. i KSČM by předčasné volby uvítaly. „Už aby to bylo. ČSSD je připravena dohodnout se na termínu nových voleb,“ uvedl včera šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka. Nejsnadnější cestou k předčasným volbám přitom je schválení usnesení, na základě kterého prezident Sněmovnu rozpustí. K takovému usnesení je potřeba 120 hlasů. Sama levice je nemá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám