Hlavní obsah

Rebelové v ODS mají strach, že klub nebude projednávat jejich požadavky

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na úterním zasedání poslaneckého klubu ODS přijdou opět na přetřes požadavky šestice poslanců, kteří před časem odmítli podpořit balíček daňových změn. Skupina rebelů by se měla sejít těsně před zahájením jednání klubu, mají strach, že předseda klubu Zbyněk Stanjura by mohl nechat hlasovat, zda debata o jejich požadavcích vůbec přijde na řadu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jeden z rebelujících poslanců Petr Tluchoř s předsedou klubu Zbyňkem Stanjurou (oba ODS)

Článek

„Slyšel jsem, že o tom pan předseda chce nechat hlasovat. To by bylo nedůstojné. Mám pocit, že jsou názory, které by měl pan premiér vnímat jinak, než že se jen přehlasují. Očekávám, že se naše požadavky jen tak lehce neodbudou,“ řekl Právu jeden ze šestice, Tomáš Úlehla.

Rebelové by ale mohli povalit vládu, neboť s balíčkem vláda spojila otázku své důvěry.

Úlehla uvedl, že jejich vzpoura proti stabilizačnímu balíčku vyvolala pozitivní odezvu u členské základny. „Takovou podporu jsem nečekal. Naše požadavky jsou nejen v souladu s volebním programem, ale i s celkovou filozofií strany,“ uvedl Úlehla.

Se Stanjurou už se sešli

Ostatní poslanci ODS, kteří stabilizační balíček podpořili, se nicméně nedomnívají, že jejich rebelujícím kolegům zabrání vedení klubu v nastolení debaty. „Nevidím racionální důvod, proč to dělat,“ řekl Právu místopředseda ODS Pavel Drobil, který tyto spekulace označil za spiklenecké teorie. „Očekávám, že se o tom budeme normálně bavit. Bude to standardní procedura,“ dodal.

Šestice Petr Tluchoř, Marek Šnajdr, Tomáš Úlehla, Radim Fiala, Ivan Fuksa a Jan Florián jednala minulý týden právě se Stanjurou, kterého se svými požadavky seznámili. Chtějí především zachovat sazbu DPH, odmítají druhou daňovou sazbu pro vysokopříjmové skupiny a chtějí, aby vláda financovala církevní restituce z privatizačních výnosů.

Reklama

Výběr článků

Načítám