Hlavní obsah

Desítky lidí se rozloučily se zesnulým generálem Sedláčkem

Praha

Desítky vojáků, členů obce legionářské a sokolů se v úterý rozloučily se zesnulým generálem Tomášem Sedláčkem. Smuteční ceremoniál se uskutečnil v Národním památníku na pražském Vítkově. Zúčastnili se ho i prezident Václav Klaus, ministr obrany Alexandr Vondra, ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg či náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Na Vítkově se konal státní pohřeb armádního generála Tomáše SedláčkaVideo: Novinky

 
Článek

Vojáci na Sedláčka vzpomínají jako na statečného člověka, který bojoval proti nacismu a později byl komunisty vězněn. Stal se jejich vzorem.

Nedal se zlomit těžkými zkouškami druhé světové války ani následnou komunistickou perzekucí, řekl o Sedláčkovi prezident Klaus. "S úsměvem říkával, že je o deset měsíců starší než naše republika. I když musel během svého dlouhého života překonat mnohé překážky a vybojovávat nesnadné bitvy, generál Sedláček nezahořkl a dokázal si zachovat optimistický pohled na svět. Byl to skutečný voják, hájící čest důstojnického stavu a vyzařující prvorepublikovou armádní noblesu. Dokázal oslovit, dokázal inspirovat a hlavně - dokázal vést k zamyšlení. Byl autoritou," uvedl.

"Věděl, že největším nebezpečím je pro každý národ zapomenout na svou historii," uvedl prezident s tím, že generál dělal vše proti tomu, aby se zapomenulo. Překypoval vitalitou, bystrostí, pohotovostí.

Stal se vzorem ctností, míní Vondra

"Jestli by něco nechtěl, byly by to smuteční a adorující proslovy," uvedl ministr Vondra. Sedláček se podle něj stal vzorem všem vojenským důstojníkům, protože věděl, že důstojníka nedělá jen znalost vojenského řemesla a uniforma, ale i schopnost odlišovat dobro od zla a odvaha postavit se proti všemu špatnému. Stal se nejen vzorem vojenských, ale i občanských ctností, uvedl.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Při slavnostním rozloučení s generálem na Vítkově zněla Dvořákova hudba i moravská lidová, například Když jsem šel z Hradišťa. Odpoledne se uskuteční rodinný pohřeb v pražských Strašnicích.

Generál Sedláček bojoval na východní i západní frontě. Zúčastnil se bojů československých vojáků na Dukle i Slovenského národního povstání. Po válce byl vězněn komunistickým režimem. Plné rehabilitace se dočkal po roce 1989. Za zásluhy mu byly mimo jiné uděleny státní vyznamenání Řád Milana Rastislava Štefánika a Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Zemřel minulý týden ve věku 94 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám