Hlavní obsah

Rathova rodina chce vrátit zabavené milióny, exhejtman na kauci nemá

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sehnat požadovaných čtrnáct miliónů na případné propuštění obviněného poslance Davida Ratha do soudem určeného 3. září je podle jeho otce Ratmíra i obhájce Adama Černého takřka nemožné. Žádný sponzor se nehlásí a rodina je nemá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eskorta vedla v pondělí Davida Ratha k soudu.

Článek

Jedinou naději vidí Rath starší v tom, že by na základě jeho žádosti policie uvolnila částku kolem deseti miliónů korun, kterou zabavila krátce po poslancově květnovém zatčení v trezoru v domě v Hostivici, kde žije Ratmír Rath se snachou Evou a jedním ze synů bývalého středočeského hejtmana.

Sejf podle poslancova obhájce Adama Černého patří právě Rathovi staršímu. Ten už se o vrácení nemalé částky snažil, ale bez odezvy ze strany policie.

„Šance by byla, kdyby uvolnili těch zablokovaných deset nebo kolik miliónů korun. Jinak to budeme horko těžko shánět a asi bychom to ani do té doby nesehnali… Je to téměř nadlidský výkon, v takto krátké době téměř nemožný,“ řekl v úterý Právu Ratmír Rath v telefonickém rozhovoru ze své endokrinologické ordinace.

Optimismem nehýřil ani obhájce Černý. Jako reálnou navíc nevidí ani variantu vrácení zabavených peněz, o níž hovoří Rath starší.

Obhájce: Je to bez šance

„Vypadá to, že to je částka k nesehnání, že je to bez šance. Je sice možnost vrácení těch peněz, ale oni je neuvolňují a na žádost otce nebyla žádná reakce,“ podotkl Černý.

Středočeské státní zastupitelství se v úterý ústy žalobce Zdeňka Čermáka odmítlo k možnosti vrácení zabavených peněz jakkoli vyjádřit.

Černý rovněž uvedl, že se dosud nikdo kromě Rathova otce a přítelkyně s žádnou další finanční zárukou nepřidal. Zmíněná dvojice nabídla soudu celkem jeden milión korun, což samozřejmě nestačí.

O tom, zda obhájci i státní zástupce podají proti pondělnímu rozhodnutí soudu o přípustnosti i výši kauce stížnost, budou mít zúčastnění podle úterních vyjádření obou stran jasno až ve čtvrtek, kdy skončí třídenní zákonná lhůta.

Rath a jeho rodina mají v otázce peněz na kauci zásadní problém nejen v zabavených penězích, ale že státní zastupitelství následně obstavilo část poslancova majetku v podobě obou domů v Hostivici, které vlastní nebo v nich má majetkový podíl.

„Zajištění majetku v dané věci má dle tvrzení policie sloužit jako náhrada za výnos z trestné činnosti. V nové žádosti o vydání poslance policie tvrdí, že klient měl získat úplatek ve výši přibližně 9 miliónů korun, který se ale nikde nenašel. Proto zajistila majetek v této výši,“ přiblížil v úterý Právu druhý z Rathových obhájců Roman Jelínek.

Jeho klientovi tedy nebyl obstaven všechen majetek. Co dalšího Rath ještě vlastní, to však advokát neupřesnil.

V prvním ze zajištěných hostivických domů žil bývalý hejtman až do svého zatčení s přítelkyní a jejich společným synem, ve druhém bydlí doteď Rathova manželka Eva se synem a také Ratmír Rath. Sám poslanec v něm měl pouze ordinaci.

A právě ve druhém ze zmíněných domů policie našla v trezoru oněch dodnes zabavených deset miliónů korun.

K těmto penězům se hned po poslancově zatčení hlásil Ratmír Rath s tím, že jde o úspory ze živnosti manželky, která v minulosti vedla jednu restauraci v Roudnici nad Labem.

„Byla zajištěna částka cca 10 miliónů korun, nalezená v sejfu v domě, který klient spoluvlastní. Z této částky je cca devět miliónů profesora Ratmíra Ratha určených na koupi nemovitosti v době, kdy ještě žila jeho žena, zbytek patří klientovi. Profesor Rath požádal o uvolnění těchto prostředků, ale bezvýsledně,“ doplnil Jelínek.

Kott s Pancovou chtějí také ven

Nejen David Rath, ale i další dva hlavní aktéři kauzy korupce a zmanipulovaných zakázek ve Středočeském kraji, bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a exposlanec Petr Kott požádali soud o propuštění z vazby. A také oni se chtějí z vězení vyplatit.

„Dávali jsme samozřejmě žádost o propuštění, ale soud zatím ještě nerozhodoval. Nabízíme možnost finanční záruky. Konkrétní částku ponecháme na soudu,“ uvedl včera obhájce obou obviněných Tomáš Sokol s tím, že zatím žádný přesný finanční návrh soudu ani písemně jeho klienti či rodina nedávali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám