Hlavní obsah

Syn by peníze dal na Buštěhrad, nebo ČSSD na volby, řekl Právu Rath starší

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ratmír Rath, otec obviněného poslance Davida Ratha, řekl v rozhovoru pro Právo, že pokud jeho syn u sebe měl peníze nelegálního původu, chtěl je použít buď na rekonstrukci zámku Buštěhrad, nebo poskytnout sociální demokracii na volební kampaň.

Foto: Novinky

Soudu s Davidem Rathem se zúčastnil i jeho otec Ratmír.

Článek

Obhájci vašeho syna už sdělili, že soudem požadovaných čtrnáct miliónů zřejmě neseženou. Co na to říkáte?

Je to strašná kauce.

Před časem jste ale říkal, že z živnosti vaší manželky z restaurace v Roudnici nad Labem máte úspory…

Všechno má zatím policie. Já s tím zatím nijak manipulovat nemůžu.

Budete policii žádat o uvolnění peněz?

Už jsem o to žádal dřív, ale zatím nebyla žádná odpověď. Dokola se mě ptají, jak to tedy je s těmi penězi. Já jsem se o ně absolutně nestaral, mně to bylo fuk. Žena chtěla být u dětí, organizovala to (chystaný, ale nikdy neuskutečněný nákup domu v Hostivici poblíž vily, v níž žije David Rath, pozn. redakce) a uložila tam.

Ptala se vás policie na původ těch peněz?

Jistě. Byl jsem opakovaně vyslýchán a vykládal to, stejně tak byly opakovaně prošetřovány samotné peníze. Je to částka, která by nám velmi významně usnadnila tu kauci.

Budete po rozhodnutí soudu o kauci znovu urgovat policii a žádat o vrácení peněz?

Asi to tak znovu přes právníky uděláme.

U pondělního soudu jste říkal, že jste na chvíli hovořil v jednací síni se synem. O čem?

Byli docela hodní a dali nám chvíli, takže pár slov jsme si vyměnili. On trpěl takovou depresí a hrozně zhubnul, ale zdá se mi teď trošičku lepší, že ta naděje jakýmsi způsobem zasvítila a nálada se zlepšila.

Mám ho hrozně rád a vím, že to je člověk, který jestliže něco udělal, tak to udělal pro něco, a jestliže neudělal nic a je z něčeho podezřelý, tak je to tedy hrozný trapas.

Pro něj je to obrovské životní zklamání a poškození. Myslím si, jestliže to pro něco potřeboval, tak by to určitě nesnědl a určitě by byl první, kdo by to vrazil do toho Buštěhradu.

Máte nějakou teorii, pro koho ty peníze chtěl? Říkal jste jako jednu možnost rekonstrukci zámku Buštěhrad. Je ještě nějaká jiná?

Další možnost je ta sociální demokracie, samozřejmě ty volby.

Chystáte se za synem do věznice?

Už jsme měli to štěstí, že jsme tam dvakrát s povolením byli. Samozřejmě to vyřízení vždycky nějakou chvíli trvá, ale teď to bude jednodušší. Ta koluzní vazba je opravdu tvrdý zážitek a nikomu bych to nepřál, natož pak svému synovi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám