Hlavní obsah

Prvňáci přijdou o pastelkovné, ministerstvo šetří

Žáci, kteří za dva týdny půjdou poprvé do škoy, nedostanou od ministerstva školství příspěvek na školní potřeby, tzv. pastelkovné. Příspěvek byl dosud 800 korun na jednoho žáka a dostávaly ho školy.

Foto: Profimedia.cz

Příspěvek školy používaly například pro nákup písanek nebo výtvarných potřeb.

Článek

Školy za peníze nakupovaly sešity, výtvarné potřeby. Učitelé tak budou muset najít peníze jinde a větší částkou se budou muset angažovat i rodiče.

"V rámci nutných úspor na ministerstvu školství bylo pro rok 2012 pastelkovné zrušeno," sdělil Kubas. Příspěvek byl určen na pomůcky, které už pak nešly použít pro další třídu, tedy třeba písanky, pracovní sešity, kreslicí a rýsovací potřeby nebo desky s písmeny. Často ale příspěvek školám vystačil třeba i na slabikář.

Na pastelkovné šlo loni 85 milionů korun, jeho zrušení avizoval už exministr školství Josef Dobeš (VV). Školské odbory už kvůli finanční situaci ve školství chystají na září protestní akce. Upozornil, že ministerstvo dává na pomůcky stále méně peněz.

Další žáci nové pomůcky nedostanou

Školám nicméně zůstala povinnost základní výbavu pro prvňáky pořídit. Čerpat mohou ještě z takzvaných ostatních neinvestičních výdajů, které jsou ale určené na pomůcky pro všechny žáky. "Všechny výdaje na učebnice padly jen na prvňáky," potvrdil ředitel pražské ZŠ Lyčkovo náměstí Jan Korda s tím, že ostatní žáci prostě letos žádné nové učebnice nedostanou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám