Hlavní obsah

Sice vydatně lilo, na houby je však stále ještě sucho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo žil nadějí, že třicetistupňová vedra prokládaná vydatnými dešti, kdy na čtvereční metr napršelo až 60 litrů a záplavy vyháněly lidi z domů, přinesou do lesů houbařské svátky, bude zřejmě zklamán.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Mykologové se shodují, že země byla před deštivým týdnem natolik vysušená, že ji ani přívaly vody zatím neprovlhčily tak, aby houby masově v několika dnech vyrazily.

„Podhoubí je stále suché,“ řekl Právu kopřivnický mykolog Jaromíra Durček. Dodal, že by to chtělo, aby teploty o něco klesly a během nocí přicházel vlahý deštíček.

Houbařské hody zatím nepředpokládá ani mykoložka Libuše Kotilová z Třeboně. „Na houby je sucho. Bouřky, které na jihu Čech byly, nepřinesly do lesů žádné velké srážky,“ upozornila s tím, že masáky, křemenáče, hřiby dubáky nebo kozáky teď najdou lidi spíše na hrázích nebo v parcích pod listnáči.

Také v Jihomoravském kraji je na houby sucho. „V těchto i v nejbližších dnech to bude hledání, nikoli sbírání hub,“ řekl Právu Vladimír Antonín z houbařské poradny Moravského zemského muzea v Brně. Vášnivým houbařům doporučuje směr od Brna k východu, do lesů v Chřibech. Mohli by tam s trochou štěstí narazit na hřiby dubové, modráky, kováře, koloděje.

Optimisté na severozápadě

Jsou však i optimisté. Ne náhodou právě tam, kde v posledních dnech napršelo nejvíce. Tedy na severozápadě Čech. „Až do pondělí bylo například na Českolipsku poměrně velké sucho. Zatímco na Královéhradecku už se houby objevovaly, zde teprve začínají. Čekám, že nyní začnou houby opravdu hojně růst. Teplo je na to dost,“ sdělil Josef Slavíček z Mykologického klubu při Muzeu východních Čech v Hradci Králové.

Růst podle něj začnou hřibovité houby, ale i lišky, bedly, objevily se holubinky. „Sbírat se začínají i růžovky, ale protože současně můžeme najít i muchomůrky, připomínám, že je důležité sbírat pouze houby, které dobře známe,“ dodal.

„Konečně můžeme říct, že houby růst začaly. Kdo vyrazí do lesa, tak by se s prázdnou vrátit neměl. V naší mykologické poradně v Chocni se nám již v těchto dnech z lesů sešlo celkem pětačtyřicet druhů hub. Rostou zejména hřibovité houby, například hřib dubový nebo hřib koloděj, ale také jedlé holubinky, lišky. A nesmíme zapomenout ani na vynikající muchomůrku růžovku,“ potvrdil Právu růst hub choceňský mykolog Libor Tmej s tím, že houby nyní rostou převážně v listnatých lesích.

„Na opravdové žně si ale musíme ještě chvíli počkat. Každopádně houby rostou a v nejbližších dnech také porostou,“ dodal Tmej.

„Situace se díky počasí určitě zlepší. Celý týden mají být vyšší teploty a do toho má pršet. Houbaři toho o víkendu určitě najdou víc než já začátkem týdne,“ je přesvědčen i mykolog z Kynžvartu na Chebsku Jan Šimice, který v pondělí dopoledne v okolí Kynžvartu našel jen půl košíku hub.

„Lesy dosud byly dost vysušené a vyfoukané. Ale i po deštích se vyplatí jít na houby tam, kde je stín a roste tráva nebo mech,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám