Hlavní obsah

Schwarzenberg: Řecký premiér to bude mít těžké, upřímnou soustrast

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) drží novému řeckému premiérovi palce. Jak však dodal, novému šéfovi kabinetu jihoevropské země jeho džob nezávidí. V Řecku v pondělí probíhají jednání o sestavení kabinetu po opakovaných volbách.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

Volební klání v Řecku bylo velmi sledované, protože na něm záležel i osud eurozóny. Jeho výsledek nakonec zajistí dostatečnou většinu pro sestavení vlády, jejíž strany podporují zahraniční záchranný finanční program. Ten je podmíněn nepopulárními škrty a výrazným  šetřením.

"Nezávidím budoucímu ministerskému předsedovi Řecka jeho džob. Spíše nejhlubší soustrast a držím mu palce," uvedl Schwarzenberg.

Zaorálka těší výsledek francouzské levice

Spokojenost s výsledkem řeckých voleb vyjádřil místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Existuje podle něho šance, že nová řecká vláda bude hledat kompromis s Evropskou komisí.

"Nejhorší by bylo to, kdyby Řecko opustilo eurozónu," řekl novinářům Zaorálek. Záporně by to podle něho dopadlo na evropskou ekonomiku včetně české.

"Je nutné hledat řešení pro Řecko," dodal Zaorálek, kterého těší také výsledky voleb ve Francii, v nichž zvítězili socialisté. Existuje podle něho šance pro Evropu doplnit politiku škrtů opatřeními k hospodářskému růstu.

Dohoda musí  být rychlá

V Řecku po volbách začala politická vyjednávání o rychlém vzniku nové vládní koalice. Prezident Karolos Papulias prohlásil, že je nezbytné vytvořit kabinet ještě v pondělí. Jednání vede šéf konzervativců z Nové demokracie (ND) Antonis Samaras, jehož strana volby vyhrála a který se v pondělí s prezidentem sešel.

Řecká krize ohrožuje eurozónu, a tím i celou sedmadvacítku. Vysoké dluhy ale trápí i další státy hlavně jižního křídla EU. Evropské akcie proto sice ráno díky příznivému výsledku voleb v Řecku rostly, své zisky ale záhy vlivem obav o Španělsko a Itálii ztratily a začaly klesat.

Reklama

Výběr článků

Načítám