Hlavní obsah

Tady je Bakalovo, hlásí dopravní značky při vjezdu do Karviné

Právo, ČTK, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karviná

Dopravní značky, které oznamují začátek města Karviná, někdo v noci na pondělí doplnil nebo přelepil nápisy "Bakalovo" a "Prodáno". Neznámý autor tím zřejmě naráží na úmysly těžební společnosti OKD, kde má Zdeněk Bakala většinový podíl, rozšířit těžbu uhlí ve městě. Případem se zabývá policie.

BEZ KOMENTÁŘE: Karviná byla neoficiálně přejmenována na Bakalovo

 
Článek

"Zkontrolovali jsme všechny tabule na příjezdech a uvedli dopravní značky do pořádku. Případ předáváme k řešení krajskému úřadu, protože to jsou silnice patřící státu," řekla mluvčí karvinské radnice Šárka Swiderová.

Policie už zahájila řízení podle přestupkového zákona. "Konkrétně se jedná o přestupek proti občanskému soužití. My vyčkáme na vyčíslení škody. V případě, že majiteli vznikne škoda, může být skutek rozšířen o další přestupek, a to proti majetku. Pokud škoda přesáhne hranici pěti tisíc korun, může se jednat o poškození cizí věci s trestní sazbou až na jeden rok odnětí svobody," uvedla mluvčí policie Zlatuše Viačková.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Cedule oznamující začátek města Karviné v noci na 14. května někdo přelepil nápisy Prodáno a Bakalovo.

Nic jsme ještě neprodali, tvrdí město

Swiderová tvrdí, že značky recesista upravil v místech, kde jsou území rekultivovaná po těžbě uhlí. Právě tyto pozemky těžařům patří. "Město ale žádné pozemky OKD v souvislosti s novou těžbou neprodalo," dodala mluvčí.

Záměr rozšířit těžbu uhlí pod Karvinou oznámila společnost OKD loni na podzim. Místním obyvatelům, podle nichž vedení města vychází těžařům vstříc, se to nelíbí; proti těžbě sepsali petici. Aby doly mohly v dané oblasti těžit, musejí s tím souhlasit všichni majitelé dotčených pozemků. Město sdělilo, že bude souhlasit pouze s těžbou pod Starým Městem, a to hlavně proto, že v dolech velká část obyvatel města pracuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám