Hlavní obsah

ČSSD domlouvá kandidáty do Senátu s lidovci a zelenými

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco Schwarzenbergova TOP 09 dala košem Nečasově ODS s nabídkou na společné kandidátky v některých senátních obvodech, v opozičním táboře se o takovém postupu horečně vyjednává. Soc. dem. chce jít do podzimního souboje o křesla v horní parlamentní komoře v několika obvodech spolu se zelenými a lidovci. Na dotaz Práva to potvrdili předsedové všech tří stran.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Myslím, že by to byl docela dobrý signál směrem k veřejnosti, že se dokážeme domluvit i s některými jinými politickými stranami,“ řekl Právu šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka.

Byl by to lakmusový papírek pro případnou vládní spolupráci po sněmovních volbách. Sobotka totiž doufá ve vstup lidovců a zelených do dolní komory. Tak to také naznačují některé průzkumy. Šéfové stran nechtějí zatím o jménech pro Senát hovořit s tím, že diskuse ještě není u konce. Nicméně dvě jména se zdají téměř jistá: jde o vedoucího Centra pro sociální a ekonomické strategie Fakulty sociálních věd UK Martina Potůčka, který by měl být společným kandidátem ČSSD a zelených v Praze 8.

„Předpokládám, že naše republiková rada 27. května potvrdí nominaci profesora Potůčka, který by se měl stát nezávislým společným kandidátem Strany zelených a sociální demokracie,“ řekl Právu šéf zelených Ondřej Liška.

Společným kandidátem zelených s lidovci by pak mohl být sociolog Ivan Gabal, a to v Praze 12. „O některých jménech jsme diskutovali a předpokládám, že by k dohodě mohlo dojít,“ sdělil Právu šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Připojit by se mohli soc. dem.

Podpora i v druhém kole

A to není všechno. Představitelé všech tří stran připouštějí, že není vyloučena ani vzájemná podpora v druhém kole voleb tam, kde zůstane kandidát jedné ze stran.

„Rád bych navrhl vedení soc. dem., abychom ve druhém kole, tam, kde nepostoupí kandidát soc. dem., vyzvali k volbě opozičních stran, tedy proti vládním stranám,“ prohlásil Sobotka. Podle Bělobrádka bude ale v druhém kole víc než na stranické příslušnosti záležet na osobnosti kandidáta.

Sobotka, Bělobrádek a Liška přiznávají, že spolupráce opozičních stran prozatím připadá v úvahu právě v hlavním městě. Je to logický postup, protože v Praze ani jedna ze stran dosud neměla výrazné postavení, v hlavním městě tradičně vítězí ODS. V Praze se souboj o senátní křesla odehraje ve čtyřech obvodech.

V Praze 8 by se tak měl odehrát souboj Potůčka se senátorkou ODS, exministryní zdravotnictví Topolánkovy vlády Danielou Filipiovou a v Praze 12 proti sobě stanou nejspíš právě Gabal se senátorem ODS Tomášem Grulichem, který chce křeslo obhájit.

Do souboje v hlavním městě může zasáhnout ještě TOP 09, ale pražskou kandidátku ještě nemá. Do Senátu se bude volit i v Praze 2 a v Praze 4.

Reklama

Výběr článků

Načítám