Hlavní obsah

Švédský král jezdil tramvají po areálu plzeňské Škodovky

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Švédský král Carl XVI. Gustaf navštívil ve čtvrtek 10. května odpoledne výrobní areál plzeňské Škody Transportation. Panovník si mimo jiné na zkušební koleji otestoval jízdu nejmodernější tramvají 15T ForCity, která je určená pro Prahu. Ale pouze jako pasažér, za řízení sednout odmítl.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Švédský král Carl XVI. Gustaf si v plzeňské Škodě Transportation otestoval i nejmodernější tramvaj 15T ForCity.

Článek

V delegaci doprovázející krále nechyběli představitelé známých automobilek Saab a Volvo, firmy Ericsson, nebo prezident Švédské královské akademie technických věd.

"Švédští zákazníci jsou známí svou náročností a zaměřením na nejnovější technologie,“ poznamenal generální ředitel podniku Josef Bernard.

„Návštěvy si velmi ceníme, považujeme ji za důkaz, že nás v zahraničí znají nejen díky bohaté historii, ale i zásluhou moderních výrobků.“

Seveřané si prohlédli celé portfolio nejnovějších škodováckých kolejových vozidel včetně lokomotivy 109E. „Švédsko a Skandinávie je velmi zajímavý a dynamický trh,“ připomněl Zdeněk Majer, víceprezident Škody Transportation pro obchod. Škodovka se podle něj soustředí především na tamní tendry zaměřené na tramvaje a meziregionální dopravu.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Švédský král Karel XVI. Gustav (s bílým kapesníčkem) při návštěvě plzeňské Škody Transportation, vlevo ředitel Josef Bernard

Program Carla XVI. Gustafa v České republice pokračuje i v pátek. Měl by se například setkat se zástupci Fakultní nemocnice v Motole a nebo si prohlédnout Strahovský klášter.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám