Hlavní obsah

Platforma Peake si je jistá, že bude mít dost podpisů pro vznik nové strany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nové politické uskupení LIDEM, které se tvoří kolem vicepremiérky Karolíny Peake, si není jisté, zda už má potřebných 1000 podpisů, které jsou nezbytné pro jeho registraci coby strany u ministerstva vnitra. Podle poslankyně Dagmar Navrátilové jich má téměř tisíc, podle jiného zdroje Práva jich už má kolem 1100. Termín pro získání podpisů byl prodloužen do konce příštího týdne, protože archy s podpisy stále přicházejí z krajů.

Foto: Petr Horník, Právo

Vicepremiérka Karolína Peake

Článek

"Máme již téměř tisíc podpisů," uvedla Navrátilová. Vznikající strana prodloužila termín, do kdy mají být archy s podpisy doručeny jejímu vedení. Podle Navrátilové i informací uvedených na facebookové stránce platformy tak učinila kvůli "velkému množství žádostí o prodloužení termínu" a zájmu občanů podepsat petiční arch. Skutečné množství podpisů bude ale známo až poté, co se všechny archy sejdou v poslanecké kanceláři Peake.

Další zdroj blízký vládnímu politickému uskupení uvedl, že byl termín posunut kvůli tomu, aby podepsané archy stihly dorazit do stranické centrály před tím, než členové LIDEM požádají o registraci nové strany. Informace z krajů podle něj naznačují, že podpisů už je nyní dostatečný počet a do týdne by jich mělo být nejméně 1600.

Členové platformy se v pátek sejdou na společném jednání, kde mimo jiné sečtou průběžný počet podpisů pod peticí. Řešit by měli i další organizační záležitosti.

Zájemci o členství se hlásí, tvrdí poslankyně

"První, co nás čeká, je podání žádosti o registraci na ministerstvo vnitra," sdělila poslankyně Navrátilová. Za "pozitivní novinku" označila, že se podle ní hlásí zájemci o vstup do LIDEM.

Vznikající strana svůj název zveřejnila minulý týden. Podle Peake má vycházet ze slov "liberální demokraté". Od minulého týdne má uskupení registrovánu i doménu www.lidem.cz. Na adrese je zatím nastavena pouze výchozí stránka vytvořená společností, u níž jsou stránky registrovány. Na spodním okraji webu se zobrazuje reklama na představení divadla Járy Cimrmana.

Peake a další poslanci opustili VV oficiálně kvůli tomu, že nesouhlasili s politikou ultimát a konfrontací s koaličními partnery. Peake má na své straně dalších sedm poslanců, což zatím nestačí na založení vlastního klubu ve Sněmovně. Platforma je součástí vlády, v kabinetu nahradila VV, které přešly do opozice. Nová koalice nedávno získala důvěru Poslanecké sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám