Hlavní obsah

Po Kalouskovi podává na Jančuru trestní oznámení i náměstek Šiška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávné výroky majitele Student Agency Radima Jančury vyvolaly vlnu reakcí. Na Jančuru podal trestní oznámení jak ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), jehož Jančura označil za "nejbohatšího člověka v zemi", tak náměstek ministerstva práce a sociálních věcí Vladimír Šiška. Tomu vadí Jančurovo tvrzení o nevýhodnosti smluv, které ministerstvo uzavřelo v souvislosti s novým systémem výplaty dávek. Jak Kalousek, tak Šiška podali trestní oznámení kvůli pomluvě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Radim Jančura

Článek

Jančura o Šiškovi prohlásil, že je to zloděj, který si bez výběrového řízení udělal program za dvě miliardy.

"Veřejná prohlášení pana Jančury jsou lživá a pro mě nepřijatelná. Ministerstvo díky našim krokům šetří na provozních výdajích prostředky v řádů stovek miliónů korun ročně. Deformování a překrucování této skutečnosti nepodloženými a lživými pomluvami je nehorázné a pro mne nepřijatelné," uvedl Šiška v trestním oznámení.

Úřad ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) nevypsal na zavádění nového informačního systému pro výplatu sociálních dávek výběrové řízení, ale připojil se k rámcové smlouvě mezi ministerstvem vnitra a firmou Fujitsu Technology Solutions z roku 2008. Bývalý ministr vnitra Ivan Langer (ODS) však postup MPSV přirovnal k pořízení raketoplánu a několika družic dle rámcové smlouvy na nákup kalkulaček.

Změny ve výplatě dávek
Systém vyplácení dávek změnila od ledna Drábkova reforma. Všechny příspěvky a podpory vyplácejí úřady práce. Převzaly agendu a asi 1660 úředníků od radnic. Ministerstvo systém hájí. Už několikrát uvedlo, že na počítačích a programech nyní výrazně ušetří.

Přezkoumat to má Nejvyšší kontrolní úřad. Několik podnětů dostal kvůli novému systému také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Na něj se obrátila například KDU-ČSL i Nadační fond proti korupci, v němž je Jančura členem správní rady. Informační systém prověřuje i Úřad pro ochranu osobních údajů. Ve věci padlo několik trestních oznámení.

Ministr Drábek a jeho náměstek Šiška už dříve odmítli, že by měli něco společného s firmami, které nový informační systém výplaty dávek připravily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám