Hlavní obsah

Uplácením, odposlechy a udáváním se politika dělat nedá, řekl Klaus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Václav Klaus v pátek prostřednictvím svého mluvčího Radima Ochvata sdělil, že nebude hodnotit rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 5 nad předsedou poslaneckého klubu Věcí veřejných Vítem Bártou a poslancem Jaroslavem Škárkou. Kritizoval ale praktiky uplácení a odposlechů v české politice.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

"Prezident republiky v žádném případě nebude toto konkrétní rozhodnutí soudu hodnotit. Naše soudnictví je na politice nezávislé a žádného politika ani prezidenta nemá poslouchat," sdělil Novinkám mluvčí Hradu Ochvat.

"Přesto prezident republiky považuje za potřebné říci, a je to z jeho strany výrok spíše o politice než o soudnictví, že je smutný z toho, že se v naší politice rozmáhají praktiky, kdy se místo formulace a prosazování myšlenek a hlasování o nich bojuje uplácením, odposlechy, vzájemným udáváním se a soudy. Takto se politika dělat nedá," dodal.

Obvodní soud pro Prahu 5 v pátek uložil bývalému ministrovi dopravy Bártovi osmnáctiměsíční podmíněný trest s odkladem na 2,5 roku. Uplácel podle něj své bývalé stranické kolegy tím, že jim poskytl bezúročné půjčky. Poslanci Škárkovi uložil tři roky vězení za to, že Bártu podvedl. Zakázal mu také po deset let být poslancem.

Soud s Bártou Klaus už minulý měsíc označil za absurdní reality show, ničící politický systém. Prezident přitom patří mezi politiky, kteří odmítají Bártu - jak sám dříve řekl - démonizovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám