Hlavní obsah

Pokud Bártu nepravomocně odsoudí, složí mandát, tvrdí Klasnová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jestliže bude šéf poslanců Věcí veřejných Vít Bárta nepravomocně odsouzen, složí podle jeho manželky Kateřiny Klasnové poslanecký mandát. Současná místopředsedkyně Sněmovny to uvedla v rozhovoru pro pondělní vysílání Radiožurnálu.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf poslanců VV Vít Bárta s manželkou a poslankyní téže strany Kateřinou Klasnovou

Článek

"Máme etický kodex Věcí veřejných a podle toho se také musí zachovat, a Vít Bárta už avizoval, že by se tak zachoval," řekla Klasnová.

Neformální lídr Věcí veřejných Vít Bárta čelí obvinění z uplácení svých někdejších kolegů Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí. Soudní jednání bylo zhruba před měsícem přerušeno, ve středu bude ale znovu pokračovat.[celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta (VV)

Mohlo by se tak konečně rozhodnout, zda Bárta skutečně uplácel své bývalé spolustraníky. Podle Škárky a Kočí si obálkami s penězi kupoval jejich loajalitu. Kristýna Kočí uvádí, že jí Bárta dal v březnu 2011 půl miliónu korun, které následně předala do úschovny. Škárkovi měl Bárta dát 170 tisíc korun. Ten však část z této sumy použil, kvůli čemuž čelí u soudu obvinění z přijetí úplatku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kristýna Kočí a Stanislav Huml u soudu

Škárka i Bárta přitom před soudem počátkem března obvinění odmítli. Bárta tvrdí, že šlo jen o půjčky a Kočí se Škárkou využili situace k pokusu o vnitrostranický puč. Pokud by se ale potvrdila verze dvou údajně uplácených, hrozí Bártovi až šest let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám