Hlavní obsah

Pokud Bártu nepravomocně odsoudí, složí mandát, tvrdí Klasnová

Aktualizováno

Jestliže bude šéf poslanců Věcí veřejných Vít Bárta nepravomocně odsouzen, složí podle jeho manželky Kateřiny Klasnové poslanecký mandát. Současná místopředsedkyně Sněmovny to uvedla v rozhovoru pro pondělní vysílání Radiožurnálu.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf poslanců VV Vít Bárta s manželkou a poslankyní téže strany Kateřinou Klasnovou

Článek

"Máme etický kodex Věcí veřejných a podle toho se také musí zachovat, a Vít Bárta už avizoval, že by se tak zachoval," řekla Klasnová.

Neformální lídr Věcí veřejných Vít Bárta čelí obvinění z uplácení svých někdejších kolegů Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí. Soudní jednání bylo zhruba před měsícem přerušeno, ve středu bude ale znovu pokračovat.[celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta (VV)

Mohlo by se tak konečně rozhodnout, zda Bárta skutečně uplácel své bývalé spolustraníky. Podle Škárky a Kočí si obálkami s penězi kupoval jejich loajalitu. Kristýna Kočí uvádí, že jí Bárta dal v březnu 2011 půl miliónu korun, které následně předala do úschovny. Škárkovi měl Bárta dát 170 tisíc korun. Ten však část z této sumy použil, kvůli čemuž čelí u soudu obvinění z přijetí úplatku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kristýna Kočí a Stanislav Huml u soudu

Škárka i Bárta přitom před soudem počátkem března obvinění odmítli. Bárta tvrdí, že šlo jen o půjčky a Kočí se Škárkou využili situace k pokusu o vnitrostranický puč. Pokud by se ale potvrdila verze dvou údajně uplácených, hrozí Bártovi až šest let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám