Hlavní obsah

Jarolím tlačí grémium VV k odchodu z vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda VV Tomáš Jarolím chce, aby jeho straničtí kolegové opustili vládu. Jak již ve čtvrtek avizoval, rozešle členům grémia dopis, aby jej podpořili. Pokud by Jarolím se svým návrhem, kterým se budou VV zabývat v úterý, neuspěl, je připraven svou funkci opustit.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Jarolím

Článek

"V tuto chvíli připravuji dopis pro všechny členy a představitele VV, kteří sedí v grémiu," uvedl v pátek Jarolím. V dopise bude podle něj výzva regionálním lídrům, aby jednoznačně vyzvali všechny ministry VV k rezignaci.

Jarolím má prý ohlasy z regionálních organizací strany, které ho v záměru opustit vládu podporují.

Ultimáta nejsou řešení, klidní situaci Peake

Od takto radikálního řešení situace, která ve čtvrtek eskalovala zveřejněním další tajné nahrávky Kristýny Kočí, které bylo podle Jarolíma "poslední kapkou", naopak zrazuje místopředsedkyně vlády Karolína Peake (VV).

"Domnívám se, že nyní je třeba zklidnit emoce a vše si s našimi partnery ve vládě v klidu vyříkat. Řešením nejsou ultimáta," uvedla Peake v tiskové prohlášení.

VV tvrdí, že nahrávka ukazuje přípravu puče
Podle předsedy strany Radka Johna se VV staly obětí puče a předmětem dražby koaličních partnerů. "Dražby o tom, která koaliční strana dá více za potenciální přeběhlíky," prohlásil John.
Údajný pokus o stranický puč uvnitř VV se odehrál zhruba před rokem. Jeho okolnosti jsou nyní předmětem soudu s předsedou poslaneckého klubu strany Vítem Bártou a jeho bývalými stranickými kolegy Kočí a Jaroslavem Škárkou.

Pro debatu v koalici se vyslovila také místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová. "Protože prásknout do stolu je to poslední, co můžeme udělat," uvedla. Neznamená to prý ale to, že VV musejí zůstat za každou cenu ve vládě.

Končící ministr Josef Dobeš (VV) nechtěl Jarolímovu výzvu komentovat s tím, že není ve vedení strany.

Jarolím na svém návrhu trvá a v  pátek dodal, že by se po odchodu z funkce věnoval práci ve svém domovském Ústeckém kraji, kde chce za VV kandidovat na senátora.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám