Hlavní obsah

Návrh valorizace důchodů je výsměch, tvrdí popuzená opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záměr koalice valorizovat v následujících třech letech důchody pouze o jednu třetinu inflace a jednu třetinu růstu reálných mezd svorně odmítly obě opoziční strany. ČSSD hovoří o výsměchu a zničení systému valorizací, zatímco podle komunistů je návrh, dohodnutý poradou ekonomických ministrů, nemorální a asociální.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zástupci ČSSD ve Sněmovně

Článek

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka považuje navržený způsob valorizací za nedostatečný. [celá zpráva]

"Předpokládané zvýšení průměrného důchodu o necelých sto korun je výsměchem," uvedl. Podle něj premiér Petr Nečas (ODS) a ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) loni slibovali důchodcům v rámci valorizace penzí kompenzovat negativní sociální dopady reforem. "Svůj slib nyní definitivně porušili," uvedl Sobotka.

Dohoda podle něj představuje "zničení současného systému valorizace důchodů", které povede k růstu nerovnosti a zvýšení sociálního napětí ve společnosti.

Na čem se ekonomičtí ministři shodli
Navrhovaná opatření mají podle ministrů zajistit v příštích letech dodržení stanoveného schodku státního rozpočtu i při nižším výkonu ekonomiky. Kromě nižšího růstu důchodů se ministři shodli na zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty na 15 a 21 procent a na zachování výdajových paušálů ovšem s omezením na využití daňové slevy a bonusu.

Poslanec a stínový ministr sociálních věcí KSČM Miroslav Opálka uvedl, že navržená varianta bude znamenat propad poměru důchodu k průměrné mzdě pod 40 procent. Spolu s plánovaným zvýšením DPH nepokryje zcela nárůst nákladů na živobytí zejména pro nízkopříjmové vrstvy obyvatel a zdravotně postižené seniory.

"Je to nemorální a asociální přístup vládní koalice, která náklady za svou neschopnost řídit úspěšně hospodářský rozvoj země a za úmysl privilegovat bohaté přenáší na bedra neprivilegovaných spoluobčanů, včetně většiny seniorů," uvedl Opálka v tiskovém prohlášení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám