Hlavní obsah

Češi vítají přímou volbu prezidenta, bojí se však populismu kandidátů

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tři čtvrtě Čechů je spokojeno s možností zvolit si budoucího prezidenta přímo. Zároveň ale většina z nich přiznává obavy z toho, že voliči naletí na populistické sliby. Vyplynulo to z průzkumu agentury STEM.

Foto: Novinky

Považují lidé zavedení přímé volby prezidenta za správné?

Článek

Podle průzkumu z konce února považuje 74 procent Čechů zavedení přímé volby prezidenta za správné. V tomto směru lze přitom vypozorovat jistý pokles od loňského září, kdy se pro přímou volbu vyslovilo 81 procent dotázaných.

Z průzkumu pak vyplývá, že důvodem nesouhlasu s přímou volbou může být obava z populismu a planých slibů kandidátů. Až 51 procent lidí zastává názor, že „lidé jsou nezodpovědní a při volbě prezidenta snadno naletí líbivým heslům a různým slibům“.

Foto: Novinky

Většina Čechů si také myslí, že se zavedením přímé volby dochází k posílení prezidentského mandátu. 70 procent si myslí, že je pro politický systém ČR vhodné mít silného prezidenta s rozsáhlými pravomocemi. Z porovnání s předchozími lety přitom vyplývá, že podíl lidí podporujících rozsáhlé výkonné pravomoci prezidenta dosáhl v současnosti svého maxima.

Funkční období prezidenta Václava Klause vyprší v roce 2013 a jeho nástupce vzejde jako první český prezident z přímých voleb. Průzkumy naznačují, že ze současných uchazečů mají největší šanci usednout do čela státu někdejší premiér Jan Fischer a ekonom Jan Švejnar. Dosud však není jasné, kdo všechno bude na prezidenta opravdu kandidovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám