Hlavní obsah

Lidé chtějí na Hrad Fischera nebo Švejnara, šanci má i Zeman

– Praha
Novinky, val

Ekonomové Jan Švejnar a Jan Fischer představují pro lidi nejpřijatelnější kandidáty na prezidenta. Podle průzkumu společnosti Factum Invenio by oba postoupili do druhého kola klání. Ze stranických kandidátů je na tom nejlépe Miloš Zeman.

Foto: Novinky

Článek

Přímé volby prezidenta by se podle výzkumu zúčastnilo 65,2 procenta oprávněných voličů. Žádný z navrhovaných voličů by přitom v prvním kole nezískal nadpoloviční většinu hlasů. Do druhého kola by postoupili nestraníci Jan Fischer (21,8 procenta) a Jan Švejnar (15,1 procenta).

Naopak kandidáti se stranickou příslušností podle měření nemají tak velkou důvěru lidí. Pouze Miloš Zeman (SPOZ) by přesáhl 10procentní hranici (10,2 procenta). Za ním skončil Karel Schwarzenberg (TOP 09 - 8,2 procenta). Jana Bobošíková (Suverenita), která oficiálně kandidaturu oznámila teprve nedávno, by získala 7,5 procenta hlasů.

Funkční období Václava Klause končí 7. března příštího roku. Přímá volba jeho nástupce by se tak měla odehrát mezi 6. lednem a 5. únorem roku 2013. Zatím není jisté, kdo všechno bude kandidovat a jaký bude vztah mezi jednotlivými kandidáty a politickými stranami. Lze tedy očekávat i změnu názoru veřejnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám