Hlavní obsah

Stop Nečasově vládě, volaly v Praze stovky protestujících lidí

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Stovky lidí se sešly v pondělí na pražském Klárově, aby společně vyjádřily nesouhlas s vládou Petra Nečase a plánovanými úspornými škrty. V 17.00 se na místě sešli příznivci pořadatelské iniciativy ProAlt spolu s Akčním spolkem nezaměstnaných, Alternativou zdola, Ne základnám a dalšími organizacemi.

Protest vylákal na pražský Klárov stovky lidí.Video: Novinky

 
Článek

"Vláda Petra Nečase je nejhorší vládou v naší polistopadové historii. Její politika ohrožuje základní soudržnost a fungování celé společnosti," napsali v prohlášení pořadatelé, kteří se nechali slyšet, že Nečasově vládě vyslovují nedůvěru. "Pokračujeme v jarních protestech, které započaly Týdnem neklidu studujících a vyučujících na vysokých školách a které se budou dále stupňovat," tvrdí pořadatelé protestu.

Na Klárově se v pondělí sešli lidé s transparenty volajícími po skončení současného kabinetu. K podpoře celé akce vyzvali odpoledne komunisté i sociální demokraté. Právě jejich předseda Bohuslav Sobotka dorazil podle ČTK krátce po zahájení akce v čele samostatného průvodu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Odpůrci vlády Petra Nečase se sešli na pražském Klárově.

Pořadatelé zvolili toto pondělí z důvodu chystaného hlasování o důvěře vládě, které je naplánováno ve Sněmovně na úterý. Vrcholem celé pondělní akce byl happening, na kterém došlo k symbolickému zatčení ministrů Nečasova kabinetu. Poté se vydal průvod na Malostranské náměstí, kde akce skončila.

Demonstrující nesouhlasí zejména s úspornými opatřeními, která vláda plánuje. Nelíbí se jim návrh na změnu valorizace důchodů, zvyšování sazeb daně z přidané hodnoty nebo propouštění některých státních zaměstnanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám