Hlavní obsah

Přímá volba prezidenta se přiblížila, poslanci dali šanci prováděcí normě

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci ve středu poslali do druhého čtení prováděcí zákon, který upravuje přímou volbu prezidenta. Jednání provázela rozsáhlá debata zákonodárců zejména o tom, zda by měla být stanovena maximální výše výdajů na kampaň.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (vlevo) s šéfem poslaneckého klubu ODS Zbyňkem Stanjurou

Článek

Zatímco vládou vypracovaný návrh s omezením nákladů na kampaň nepočítá, opozice by jej uvítala. Koaliční poslanci upozorňovali, že stanovení limitu není samospasitelné a bylo by možné jej obejít.

Vicepremiérka Karolína Peake (VV) poslancům připomněla, že zákonodárci nemají nadbytek času a měli by o zákonu rozhodnout bez dlouhých průtahů. "Stanovením limitů nezachráníme svět," doplnil poslanec ODS Marek Benda s tím, že "zastropování" výdajů kandidátů dá naopak vzniknout neomezeným antikampaním.

Poslanec ČSSD Jan Chvojka  připojil i několik faktických nejasností, které bude v návrhu třeba upravit. Zmínil například nejasnou úpravu toho, zda může kandidát navrhovat sám sebe či zda může být týž kandidát na více nominačních listinách.

Paroubek: Nezapomínejme na etický rozměr

Poslanec NS-LEV 21 Jiří Paroubek zavzpomínal na doby, kdy stál v čele ČSSD a připomněl etickou stránku kampaně před posledními sněmovními volbami.

Paroubek připomněl billboardy se svou tváří, které podle jeho slov tehdy iniciovala ODS.  "Byl jsem vypodobněn v takové podobě, že jsem se sám sebe bál a zejména se mě bály přes den děti a v noci se jim o tom zdálo, takže bylo to skutečně celkem nechutné představení,“ uzavřel poslanec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám