Hlavní obsah

Udělal bych to znovu, je to lidské, hájí Vojtěch Filip kondolenci KLDR

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda KSČM Vojtěch Filip se ohradil proti spekulacím, že by jeho kondolence k úmrtí severokorejského diktátora Kim Čong-ila mohla být kvalifikována jako trestný čin. Podle něj jde o normální lidské chování, které by neváhal znovu opakovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

„Příště bych postupoval stejně,“ řekl Filip Novinkám. „Kondolence je součástí normálního lidského chování a jako právník tvrdím, že je nesmysl činit z toho právní kauzu,“ ohradil se proti spekulacím, že by se kondolencí dopustil trestného činu kvůli vyjadřování sympatií k politickému hnutí potlačujícímu lidská práva.

K jeho stíhání v prosinci nepřímo vyzval ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). [celá zpráva] Následně na něj podal člen strany Svobodných občanů František Matějka trestní oznámení. Filip se pak musel zpovídat na policii [celá zpráva], načež bylo v pondělí rozhodnuto o jeho nevině

"Po provedeném vyšetření nebyly zjištěny skutečnosti důvodně nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin a odůvodňující zahájení úkonů trestního řízení. Z tohoto důvodu byla věc uložena," sdělil v pondělí ČTK Pavel Hanták, mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který se případem zabýval.

Vážili jsme si jeho obětavé práce

„Ti, kteří se snažili, abych byl trestně stíhán, dosáhli toho, že jsem podával na policii vysvětlení. Také 150 států ve Valném shromáždění OSN uctilo památku minutou ticha. Považuji to za výraz lidské slušnosti, když dva týdny předtím kondolovala KLDR k úmrtí Václava Havla,“ řekl Filip Novinkám.

Předseda KSČM údajně v textu adresovaném diktátorově synovi a nástupci Kim Čong-unovi napsal: „Vážený soudruhu, s hlubokou lítostí jsem přijal smutnou zprávu, že Kim Čong-il, velký vůdce Vaší země, zesnul. Vážili jsme si jeho obětavé práce pro blaho korejského lidu, pro zajištění bezpečnosti KLDR a pro mírové sjednocení Korejského poloostrova." [celá zpráva]

Filip ale úryvky z kondolence, které se v médiích objevily, negoval. „Svou kondolenci jsem nezveřejnil, zveřejnili ji jiní a v jiné podobě, než jak jsem to napsal,“ řekl. Originál textu ale opakovaně odmítl poskytnout. „Není to věc ke zveřejnění, předložil jsem jej jen policii.“

Výběr článků

Načítám