Hlavní obsah

Po Havlovi se může v Ostravě jmenovat náměstí či ulice

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Náměstí či některá z ulic, které nyní vznikají v budované ostravské městské čtvrti Nová Karolina, by se mohly jmenovat po nedávno zemřelém českém exprezidentovi Václavu Havlovi. Tento návrh poslal krajskému městu obyvatel ostravské části Plesná Petr Svoboda.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

První etapa výstavby nové ostravské čtvrti Nová Karolina má být hotova do letošního 15. května. Kromě obchodního centra zde vznikají bytové domy a kancelářský objekt.

Článek

„Nejprve musí tento návrh projednat radní Moravské Ostravy a Přívozu, na jejichž území se Nová Karolina nachází. Obvod pak svůj návrh předloží nám,“ sdělil ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD).

Starosta Moravské Ostravy a Přívozu Jiří Havlíček (ČSSD) informoval, že o možnosti pojmenování náměstí či nějaké ulice na Nové Karolině budou radní centrálního ostravského obvodu jednat příští týden ve čtvrtek. „Před nedávnem jsme už některé ulice Nové Karoliny pojmenovali. Zbývají však i další a také náměstí. Uvidíme, jak se rozhodneme. Já osobně nemám s tímto pojmenováním vůbec žádný problém. Dokážu si to představit,“ sdělil Havlíček.

Havel byl v Ostravě ve vězení

Obyvatel Ostravy-Plesné Petr Svoboda poslal námět na pojmenování městu před nedávnem. Ve svém zdůvodnění Svoboda uvedl, že pojmenování veřejného místa v Ostravě by bylo připomenutím toho, že Václav Havel byl v Ostravě-Heřmanicích za totality uvězněn.

„V listopadu 1989 se Ostrava jen velmi pomalu a opatrně přidávala ke zbytku republiky v boji za svobodu a demokracii, kteréhož byl pan Václav Havel hlavním protagonistou. Zapišme se do povědomí našich spoluobčanů z jiných koutů země v lepším světle alespoň nyní,“ napsal Svoboda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám