Hlavní obsah

Soudcům se dorovnají platy za celý letošek, vláda našla peníze

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda ve středu vyškrabala z vládní rozpočtové rezervy téměř 220 miliónů korun pro ministerstvo spravedlnosti. Jeho šéf Jiří Pospíšil (ODS) totiž tolik peněz potřeboval na to, aby mohl dorovnat platy soudců za celý letošní rok. A to proto, že už v srpnu Ústavní soud ve sporu soudců proti státu dal za pravdu svým kolegům na nižších úrovních a rozhodl, že letošní pětiprocentní snížení jejich platů nebylo v pořádku.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Soudci totiž opakovaně poukazují na to, že zatímco platy ve státní sféře do loňska rostly, jejich příjmy od roku 2003 se zmrazují či snižují. Faktické snížení soudcovských platů tak podle nich činí 22 procent.

Nynějším rozhodnutím vlády ale bitva soudců o jejich platy nekončí. Parlament totiž v rámci úspor schválil loni změnu tzv. platového zákona, který natrvalo, nebo přesněji řečeno do konce roku 2014, snížil tzv. platovou základnu pro výpočet platů soudců z trojnásobku na dva a půl násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. A to se soudcům nelíbí, protože jde o opakované restrikce v jejich platech za posledních osm let.

Další žalobu má ÚS na stole

Ústavní soud tak v příštích měsících bude rozhodovat o tom, zda snížení platové základny bylo v pořádku či nikoli. Před čtrnácti dny se na něj obrátil brněnský městský soud.

S dalšími žalobami přitom ministr spravedlnosti víceméně počítal, přičemž nevylučuje, že Ústavní soud svým kolegům může dát za pravdu. „Judikatura Ústavního soudu je v tomto směru poměrně stabilní,“ řekl Pospíšil už před časem Právu v narážce na většinu nálezů soudu, který se soudci v jejich protestech proti snižování platů souhlasil.

Pokud by vyhověl i v nejnovější stížnosti, bude ale Pospíšil muset hledat na zvýšené platy peníze, protože návrh rozpočtu na příští rok s nimi nepočítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám