Vedle omezení svobody podnikání poukazují provozovatelé restauračních zařízení i na možný pokles tržeb a možné konflikty s hosty, kteří by se nechtěli zákazu kouření podrobit.

"Protikuřáckou výchovu nesmí platit provozovatelé restaurací a hospod," uvedl v této souvislosti Pavel Hlinka, viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR. Podle Hlinky není vhodné kouření v restauracích direktivně zakazovat, ale naopak tuto otázku nechat přirozenému vývoji.

Výsledek průzkumu tak přináší poněkud odlišný pohled než nedávno zveřejněný průzkum agentury Median. Ten ukázal, že pro zákaz kouření v restauracích je v současné době téměř 70 procent Čechů, zatímco před čtyřmi lety to byla jen polovina lidí. Pro vykázaní kuřáků na ulici je navíc čím dál více samotných kuřáků.

Lidé o nekuřácké prostory stojí, dokazuje vývoj

Podle dnešní platné normy mají podnikatelé a hosté možnost volby, zdali budou navštěvovat či provozovat kuřáckou, anebo nekuřáckou restauraci. Podle Hlinky se množství čistě nekuřáckých provozoven a provozoven s odděleným prostorem pro nekuřáky zvyšuje. "Před šesti lety bylo v pražském hotelu Interkontinental jedno nekuřácké patro ze sedmi. Dnes je situace opačná, protože hosté nekuřácké pokoje vyžadují," doplnil Hlinka.

V případě úplného zrušení kouření v restauracích a dalších podnicích by podle průzkumu MindBridge zhruba třetina respondentů provozujících kuřácké provozovny musela údajně přestat podnikat. S ukončením provozu by v tomto případě počítalo téměř 24 procent podniků, které v současnosti mají oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky.

Venkovské podniky by měly problémy

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací (AHR) Václava Stárka by zákaz znamenal existenční ohrožení zejména pro gastronomická zařízení mimo velká města. Na venkově je podle něj kouření v těchto podnicích běžné a jako nekuřácké by se nemohly uživit. Podle Stárka by tyto obyčejné vesnické hospody přešly do režimu jakýchsi kuřáckých klubů, nebo by musely zavřít.

Společnost MindBridge, která se zabývá průzkumem trhu a marketingovým poradenstvím, uskutečnila průzkum v druhé polovině září na vzorku 750 majitelů a provozovatelů restaurací, náleven, pizzerií a dalších gastronomických zařízení. Celkem v Česku existuje zhruba 30 000 gastronomických provozoven.

V České republice musí být od loňského července restaurace označeny nálepkou, která návštěvníkům oznamuje, zda jsou kuřácké, nekuřácké či zda mají oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky.