Hlavní obsah

Nezakazujte kouření v hospodách, žádají restauratéři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úplný zákaz kouření v barech, hospodách i restauracích, který je v řadě zemí běžný, si většina českých provozovatelů těchto zařízení nepřeje. Ačkoliv se zákazem počítá novela protikuřáckého zákona, 59 procent restauratérů má za to, že direktivní příkaz by byl zásahem do práv na svobodné podnikání. Plyne to z průzkumu společnosti MindBridge.

Foto: archív, Právo

Článek

Vedle omezení svobody podnikání poukazují provozovatelé restauračních zařízení i na možný pokles tržeb a možné konflikty s hosty, kteří by se nechtěli zákazu kouření podrobit.

"Protikuřáckou výchovu nesmí platit provozovatelé restaurací a hospod," uvedl v této souvislosti Pavel Hlinka, viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR. Podle Hlinky není vhodné kouření v restauracích direktivně zakazovat, ale naopak tuto otázku nechat přirozenému vývoji.

Výsledek průzkumu tak přináší poněkud odlišný pohled než nedávno zveřejněný průzkum agentury Median. Ten ukázal, že pro zákaz kouření v restauracích je v současné době téměř 70 procent Čechů, zatímco před čtyřmi lety to byla jen polovina lidí. Pro vykázaní kuřáků na ulici je navíc čím dál více samotných kuřáků.

Lidé o nekuřácké prostory stojí, dokazuje vývoj

Podle dnešní platné normy mají podnikatelé a hosté možnost volby, zdali budou navštěvovat či provozovat kuřáckou, anebo nekuřáckou restauraci. Podle Hlinky se množství čistě nekuřáckých provozoven a provozoven s odděleným prostorem pro nekuřáky zvyšuje. "Před šesti lety bylo v pražském hotelu Interkontinental jedno nekuřácké patro ze sedmi. Dnes je situace opačná, protože hosté nekuřácké pokoje vyžadují," doplnil Hlinka.

V případě úplného zrušení kouření v restauracích a dalších podnicích by podle průzkumu MindBridge zhruba třetina respondentů provozujících kuřácké provozovny musela údajně přestat podnikat. S ukončením provozu by v tomto případě počítalo téměř 24 procent podniků, které v současnosti mají oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky.

Venkovské podniky by měly problémy

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací (AHR) Václava Stárka by zákaz znamenal existenční ohrožení zejména pro gastronomická zařízení mimo velká města. Na venkově je podle něj kouření v těchto podnicích běžné a jako nekuřácké by se nemohly uživit. Podle Stárka by tyto obyčejné vesnické hospody přešly do režimu jakýchsi kuřáckých klubů, nebo by musely zavřít.

Společnost MindBridge, která se zabývá průzkumem trhu a marketingovým poradenstvím, uskutečnila průzkum v druhé polovině září na vzorku 750 majitelů a provozovatelů restaurací, náleven, pizzerií a dalších gastronomických zařízení. Celkem v Česku existuje zhruba 30 000 gastronomických provozoven.

V České republice musí být od loňského července restaurace označeny nálepkou, která návštěvníkům oznamuje, zda jsou kuřácké, nekuřácké či zda mají oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky.

Anketa

Jste pro úplný zákaz kouření v restauračních zařízeních?
Ano
54,9 %
Ne
12,6 %
Nechal bych rozhodnutí na provozovateli
32,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7574 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám