Hlavní obsah

Česko by se zákazem kouření připojilo k evropskému standardu

Poslanec Boris Šťastný (ODS) by rád do roku 2014 nadobro eliminoval kouření v tuzemských restauracích. Česká republika by se tak zařadila po bok evropských zemí, které prosazují radikální postup v boji proti kuřákům. Zdejším podnikům v současnosti stačí nálepkou informovat, zda jsou kuřácké, nekuřácké nebo mají oddělené prostory.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

Česká republika patří k zemím, které se rozhodly omezit kouření v restauracích nikoli v celé míře, ale pouze částečně. Tuzemské restaurace musí být od loňského července označeny nálepkou, jež udává, zda je zařízení kuřácké, nekuřácké, nebo disponuje oddělenými prostory pro kuřáky a nekuřáky.

Toto rozhodnutí přitom záleží čistě na restauratérech. Sankce jim hrozí pouze v případě, že svůj podnik vůbec neoznačí, nebo povolí kouření v nekuřáckých prostorech. V takovém případě se pokuta může vyšplhat k pěti, respektive deseti tisícům korun.

Zákaz kouření je v Evropě běžný

Spoluautor takzvaného kuřáckého zákona Boris Šťastný (ODS) loni navrhoval úplný zákaz kouření v restauracích. Nedávno se nechal slyšet, že by na podzimním zasedání Sněmovny rád navrhl úplný zákaz kouření v českých stravovacích zařízeních v roce 2014. Podpořil jej v tom ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Česko by se tak za tři roky mohlo zařadit po bok Velké Británie, Francie, Řecka, Islandu, Lotyšska nebo Norska, které se rozhodly pro úplný zákaz kouření v restauracích.

Evropské země, v nichž platí úplný zákaz kouření v restauracích: Velká Británie, Černá Hora, Francie, Irsko, Island, Kypr, Litva, Lotyšsko, Makedonie, Norsko, Řecko, Turecko, Vatikán
Evropské země, které umožňují výjimky: Belgie, Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Chorvatsko, Itálie, Lucembursko, Malta, Německo, Nizozemsko, Portugalsko, Polsko, Rakousko, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko

Jako první z evropských zemí sáhlo k úplnému zákazu kouření v barech a restauracích Irsko v roce 2004. Dnes cigaretový kouř ve stravovacích zařízeních zcela netoleruje třináct evropských zemí. Od příštího roku by k nim mělo přibýt také Maďarsko.

Další státy omezují kouření v restauracích v nižší míře. Ve většině případů rozhoduje velikost a typ zařízení. Velké podniky mají zpravidla možnost zřídit si kuřácké místnosti, menší se mohou rozhodnout, zda budou kuřácké či nekuřácké.

Češi zákaz podporují

Z průzkumu společnosti Médea Research z počátku letošního roku vyplývá, že úplný zákaz kouření v restauracích podporuje bezmála polovina Čechů. Podle agentury Czechtourism vadí Čechům při stravování v restauracích nejvíce právě cigaretový dým. 42 procent respondentů jej v průzkumu označilo jako problém.

České poslance a senátory nyní čeká projednávání mezinárodní úmluvy o kontrole tabáku, jejímž hlavním cílem je pomocí nejrůznějších nástrojů omezit kouření. Vláda už jednou tuto úmluvu parlamentu předložila, ale Senát ji v roce 2005 odmítl schválit. Česká republika je tak jediným členem EU, který úmluvu dosud neschválil.

Signatářské země se mimo jiní zavazují, že omezí kouření nejen na pracovištích, ale i ve veřejné dopravě a podle potřeby na dalších veřejných místech. Nově předloženým dokumentem se začátkem srpna zabýval senátní výbor pro zdravotnictví a doporučil úmluvu schválit.

Reklama

Výběr článků

Načítám