Hlavní obsah

Ministr Heger chce úplně zakázat kouření v restauracích

Právo, Jiří Novotný

Návrh poslance ODS Borise Šťastného, aby se v restauracích od roku 2014 vůbec nesmělo kouřit, získal teď silného spojence. Plně ho totiž podpořil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

„Od ministerstva zdravotnictví nelze čekat nic jiného, než že proti kouření bude bojovat. Jsme domluveni s poslancem Šťastným, že on bude připravovat novelu protikuřáckého zákona. Dělá to s pomocí našich hygieniků velmi systematicky a my s ním spolupracujeme,“ uvedl Heger.

Šťastný už v minulosti prosazoval úplný zákaz kouření ve stravovacích zařízeních, ale uspěl jen zčásti. Dnes je jenom na majitelích těchto zařízení, pro co se rozhodnou.

Už ale zhruba rok platí, že všechny restaurace, kavárny, bary i hospody musejí mít vyznačeno na vstupních dveřích, jestli se v nich smí či nesmí kouřit, či mají stavebně oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky. Pokud podnik příslušnou nálepku nevylepil, hrozí jeho vlastníkovi pokuta až 5000 Kč. A když personál umožní návštěvníkům kouřit na místě, kde se to nesmí, může být pokuta až 10 000 korun.

Ostrý nesouhlas majitelů restaurací a hospod s návrhem lze očekávat i nyní. „Je správné, že provozovatelé a zákazníci jsou ti, kteří rozhodují. Vždyť v 75 procentech restaurací, které jsou členy naší asociace, má dnes nekuřák možnost posadit se do nekuřáckých prostor,“ argumentuje prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Stejný názor má senátor Jaroslav Kubera (ODS): „Nechápu, proč by se měla platná novela antikuřáckého zákona opět měnit. Vždyť by mohla sloužit pomatené Evropě za vzor, protože dává šanci všem – kuřákům i nekuřákům,“ řekl v úterý Právu.

Hospodští se bojí, že ubude hostů

Kontroly ale nejsou příliš důsledné, protože některá stravovací zařízení příslušnou grafickou značku ani po roce platnosti novely vylepenou nemají. Navíc většina těch restaurací a hospod, které členy AHR nejsou, se prostě prohlásila za kuřácké. „Jinak bychom přišli o nemalou část hostů,“ argumentují hospodští.

Přispívá k tomu i to, že stále více Čechů dává před točeným pivem přednost lahvovému, které je podstatně lacinější.

„Kdybychom za této situace zakázali ještě u nás kouřit, přišli bychom určitě i o řadu štamgastů,“ řekl Právu vlastník jedné z hospod ve Slezské ulici v Praze.

V této ulici se na pouhých 300 metrech nachází celkem devět bufetů, hospod a restaurací. V šesti z nich je kouření povoleno, ve dvou zakázáno, a jen jediná restaurace má stavebně oddělené prostory pro kuřáky i nekuřáky. Lidé, kteří si chtějí dopřát oběd či občerstvení bez dýmu z cigaret, tedy stále ještě nemají příliš na výběr.

Kubera: Vyhlasme raději boj alkoholu

Ani to ale podle Kubery neopravňuje Šťastného a Hegera, aby zahájili nové křižácké tažení proti kouření.

„Oba k tomu jako argument používají, že chtějí chránit děti před zakouřeným prostředím. Kdyby přitom svůj boj mysleli vážně, tak zařadí cigarety mezi zakázané drogy a stejně vehementně budou brojit i proti alkoholu. Tomu se ovšem vyhýbají jak čert kříži, protože mezi politiky pije kdekdo a vinařská lobby je velice silná,“ prohlásil Kubera.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám