Hlavní obsah

Za stejné výkony dostanou nemocnice zaplaceno stejně, ale až za tři roky

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Zdravotní pojišťovny budou hradit všem nemocnicím za srovnatelné úkony stejné peníze. Toto vzájemné vyrovnání proběhne v přechodné tříleté lhůtě, která začne běžet 1. ledna příštího roku. V úterý to na zdravotnických veletrzích v Brně uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Foto: Jan Trojan, Právo

Vlevo ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) s šéfem Asociace krajů a jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD)

Článek

Ministr upřesnil, že nemocnice přejdou na nový, tzv. systém plateb za diagnózu (DRG), kdy za stejnou péči dostane každá nemocnice stejně. Dosud se výše úhrad liší. Šéf Rady Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) se vyslovil po jednání s Hegerem pro co nejkratší přechodnou lhůtu.

Systém DRG má podle ministra výhodu v tom, že pacient přináší nemocnici peníze. „Srovnatelné úkony, shodné úhrady. Porod, běžná operace žlučníku, slepé střevo. Potom nic nebude pacientům bránit, aby si vybírali nemocnice podle toho, kde se jim bude líbit, podle jejich dobré pověsti. A nemocnice budou pacienty vítat,“ říká ministr.

Krize nehrozí, tvrdí ministr

Ministra také vyzval Hašek jménem krajů k tomu, aby nová vyhláška zastavila rozevírání nůžek ve financování státních a krajských nemocnic, aby kompenzovala krajským nemocnicím dopady zvýšení DPH a také očekávaný nárůst mezd po letošní akci lékařů Děkujeme, odcházíme. Hašek vyslovil další požadavek, minimálně stoprocentní úhradu výkonů podle referenčního období  roku 2010. Letos je na úrovni 98 procent loňského roku. A rovněž změnu financování zdravotnických záchranných služeb, jejichž provoz nyní hradí ze dvou třetin ze svých rozpočtů kraje a třetinu zdravotní pojištění.

„Pokud ministerstvo konečně po třech letech marných výzev přistoupí na oprávněné požadavky a návrhy krajů, bude to především pro naše pacienty dobrá zpráva, protože začne být odstraňována ekonomická diskriminace regionálního zdravotnictví,“ komentoval Hašek jednání s Hegerem.

Ministr zopakoval, že v příštím roce se očekává nárůst mezd zdravotníků, jak bylo slíbeno v memorandu letos na jaře, konkrétní výši však neuvedl. Nový systém by měl unést i prudký nárůst DPH, se kterým se při uzavírání memoranda nepočítalo. Jako pozitivum šéf resortu zdravotnictví uvedl současný mírně zvýšený výběr pojistného. Krizi podle něj zabrání také připravované přerozdělení peněz mezi zdravotními pojišťovnami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám