Hlavní obsah

ČSSD: Zrušení víz do USA výměnou za vojáky?

Právo, alm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V soc. dem. není jednotný názor, zda vyslat 150 českých vojáků do Afghánistánu na první bojovou misi v historii ČR bez jakýchkoli podmínek, anebo zda s tím spojit pokus o zrušení víz, která potřebují čeští občané při cestách do USA.

Článek

S touto myšlenkou přišel poslanec Radim Turek. "Je to výzva k jednání. Nepodmiňuji za každou cenu, že teď hned dostanu odpověď a datum, kdy bude zrušena vízová povinnost, a jinak že budu hlasovat proti misi. Jsem zastáncem vyslání jednotky do Afghánistánu, ale na druhou stranu chci, abychom dostali adekvátní politický výsledek," řekl Právu Turek.

Dodal, že ve svém okolí na severní Moravě cítí širokou podporu pro tento návrh. "Chci odpověď, kdy bude konstruktivní jednání, a očekával bych, že toto bude na poslaneckém klubu v úterý, nebo případně před hlasováním sděleno," dodal Turek. Blízkou pozici zaujímá i poslanec Karel Šplíchal. Právu sice řekl, že nezdůrazňuje nějakou výměnu mezi českou účastí v Afghánistánu a zrušením víz do USA, pak ale dodal: "Pokud nás Spojené státy berou jako spojence v akci Trvalá svoboda, tak by se k nám měly chovat jako ke spojencům."

Ve vízové otázce ale Českou republiku Spojené státy jako spojence podle Šplíchala nerespektují: "Jsme spojenec, prokázali jsme to několikrát v posledních letech a měsících, takže proč bychom měli mít víza." Šéf poslaneckého klubu Petr Ibl si ale podle svých slov myslí, že jde pouze o Turkovu individuální iniciativu. "Každý má právo na svůj názor, i Radim Turek, který s tím vylezl jako první. Ale nelze spojovat tyto dvě věci dohromady. Otázka víz, to je otázka bezpečnosti dané země, a vyslání našich vojáků na misi do Afghánistánu, to je něco jiného," řekl Ibl Právu.

Dodal, že neví, jestli tento bod bude zařazen na jednání klubu: "Pokud to někdo navrhne, diskuse být může, ale nemyslím si, že je to tak důležité, abychom se tím zabývali, protože máme důležitější věci."

Kavan: je to absurdní

Poslanec a exministr zahraničí Jan Kavan Právu sice řekl, že je pro zrušení víz s USA. "Nedovedu si ale představit, že by česká diplomacie mohla vyjednat takové zrušení formou výměny za naši účast v Afghánistánu, nebo v Iráku, nebo na jakýchkoli jiných vojenských akcích, které Spojené státy podporují. To se mi zdá poměrně absurdní," dodal Kavan. Turek na nesouhlasná vyjádření svých poslaneckých kolegů reagoval slovy: "Jestli si moji kolegové ve vrcholné politice neuvědomují, že musíme umět také sdělit veřejnosti zprávu,. která je přínosem a je pozitivní, pak je mi to velice líto." Podle Turka ČR dala příslušný závazek v době, kdy byly jiné představy o reformě české armády, a dnes je podle něj v zemi jiná ekonomická a politická realita.

Nový americký velvyslanec v Praze William Cabaniss minulý týden řekl, že povinnost žádat o vízum, stejně jako bezpečnostní opatření, odrazuje teroristy. Turkova iniciativa přišla právě v době, kdy vicepremiér a ministr vnitra Stanislav Gross s šéfy policie a českých tajných služeb odletěl do USA jednat o boji s terorismem a kriminalitou. Měl by se setkat mj. s americkými ministry spravedlnosti a vnitřní bezpečnosti.

Sněmovna by měla o půlročním vyslání elitních vojáků z Prostějova, kteří by v afghánských horách měli lovit zbytky al-Kajdy a Tálibánu, hlasovat v únoru. Pro se vedle vlády vyslovila ODS, i když svůj souhlas podmiňuje například redukcí české armády v Kosovu a prodloužením mise v Afghánistánu, proti je jednoznačně KSČM.

Reklama

Výběr článků

Načítám