Hlavní obsah

Ve Varnsdorfu debatovali o bezpečnosti, atmosféra byla bouřlivá

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zjitřená atmosféra panovala po pátečních demonstracích v Rumburku a Varnsdorfu mezi místními obyvateli i v sobotu. Přes čtyři stovky lidí se ve varnsdorfském kině sešly dopoledne s vedením města a bouřlivě diskutovali o zdejší bezpečnostní situaci.

Článek

Místní obviňovali zejména městské policisty, kteří prý na pořádek nedohlížejí dostatečně. Žádali i vyšší tresty za krádeže. Starosta Martin Louka (HNHRM) lidem přislíbil, že se na práci strážníků město více zaměří, v úvahu připadá i jejich posílení.

Po rozchodu nepovoleného pochodu po páteční rumburské demonstraci byl celou noc v oblasti klid. Přesto údajně někteří jednotlivci plánují znovu vyjít do ulic. „Žádnou takovou potvrzenou informaci nemáme,“ řekl Právu děčínský policejní mluvčí Vojtěch Haňka. Na případné střety se vyzbrojují podle místních i Romové.

Na setkání obyvatel chtěli místní za bouřlivé atmosféry slyšet od představitelů města především konkrétní kroky radnice do budoucna. Zazněly i požadavky na odstoupení starosty. „V tuto chvíli je pocit ukřivděnosti ze strany lidí, kteří zde na setkání byli. S hlasy na odstoupení se musí počítat, nemyslím si ale, že bych na to v tuto chvíli přistoupil,“ řekl Louka.

Podle místních jsou zdaleka největší problémy kolem ubytovny Sport, kde žije nejvíce nepřizpůsobivých a která je ale v soukromých rukou. Vedení města se chce v nejbližších dnech sejít s majitelem ubytovny a pokusit se s ním situaci řešit. Na prioritním řešení se bude podílet také vládní Agentura pro sociální začleňování.

Město připravuje zákaz pití alkoholu na veřejnosti

Podle Louky město také dokončuje přípravu vyhlášky, která by zamezila ve městě na vybraných místech pití alkoholu na veřejnosti a neoprávněnému záboru veřejných prostor. V platnost by mohla vejít už v září. Louka ocenil jako první a výraznou pomoc k řešení situace nasazení posil pořádkových policistů, jejichž přítomnost se už ve městech pozitivně projevila.

Dlouhodobě napjatou situaci ve Šluknovském výběžku zjitřily srpnové útoky Romů. Nejprve mačetami zranili hosty a obsluhu restaurace v Novém Boru, v neděli pak dvacítka Romů v Rumburku surově zbila šest mladíků. V pátek lidé vyšli ve Varnsdorfu i Rumburku na demonstrace na náměstí, v Rumburku se po jejím skončení několik stovek lidí vydalo na pochod kolem domů, kde žijí místní Romové. Po drobnějších potyčkách policie jednoho muže zatkla a další čtyři předvedla kvůli přestupkům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám