Hlavní obsah

V Novém Boru se chystá demonstrace, Romy vyzvali, ať na ni nechodí

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Romové v Novém Boru se nechystají na pondělní demonstraci, kterou uspořádaly místní ženy a matky jako protest proti brutálnímu útoku mačetami v místním baru z neděle 7. srpna. Tvrdí to šéf místního Česko-romského občanského sdružení Štefan Gorol.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Štefan Gorol na tiskové konferenci

Článek

„Obešel jsem všechny rodiny a všem jsem řekl, aby na tu demonstraci nechodili a nezadali příčinu nějakému útoku. Někteří souhlasili, někteří jen pokývali hlavami, a tak snad mne poslechnou,“ věří Štefan Gorol, který je také zároveň předsedou místní organizace KSČM.

Štefan Gorol také všechny novoborské rodiny Romů vyzval, aby napomohly dopadení dvou hledaných podezřelých z krvavého útoku mačetami. Policisté stále pátrají po šestatřicetiletém Antonínu Sinovi a devatenáctiletém Jakubu Žigovi. Sedmnáctiletý Jakub Husák se policii přihlásil ve čtvrtek jen krátce po zveřejnění pátrání.

Sedmatřicetiletého muže dopadli policisté ještě v den spáchání činu a den nato teprve patnáctiletého mladíka. Oba již byli obviněni ze spolupachatelství na zločinu těžkého ublížení na zdraví a na přečinu výtržnictví.

Gorgolův příbuzný

Nejmladší člen pětičlenné skupiny útočníků Denis Husák je Gorolovým vzdáleným příbuzným. „Měl by to být vnuk mé sestry, která se provdala do rodiny Husáků, ale nevím to jistě, nestýkáme se,“ dává Gorol ruce pryč od násilníků a zdůrazňuje, že čin odsuzuje a je proti jakémukoli násilí.

Podle Gorola se jeho páteční tisková konference nesetkala s pochopením a rozvířila další negativní nálady proti Romům v Novém Boru. „Myslel jsem, že hned po prvním napadení, když hosté z baru kluky napadli a vyhodili ven, měla servírka volat policii. To neudělala, a proto jí dávám za vinu, jak to dopadlo. Když se vrátili s mačetami, mohla tam být už policie a nic by se nestalo,“ vysvětluje Gorol svá páteční slova o tom, že hlavním viníkem brutálního útoku byla obsluha v nonstop baru. [celá zpráva]

Policie i radnice v Novém Boru se na pondělní odpolední demonstraci na náměstí Míru připravují. Podle starosty Jaromíra Dvořáka (TOP 09) se neočekávají nějaké násilnosti nebo projevy extremistů. On sám se demonstrace, na které bude protestovat pěti minutami ticha, zúčastní. Manifestaci svolala na Facebooku skupina nazvaná Bezpečí domova. Účast na akci nazvané Poklidné setkání občanů Nového Boru během jednoho týdne potvrdilo bezmála šest stovek uživatelů, z nichž mnozí do Nového Boru přicestují z okolních krajů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám